Akademija Oxford

Parastosom i komemoracijom u hramu Sv. Ćirila i Metodija u naselju Busije 31. jula obeleženo je 80 godina od stradanja Srba u Glini.

Sećanje na Osam Decenija od Stradanja Srba u Glini

Vlasti Nezavisne Države Hrvatske u saradnji sa katoličkim sveštenicima na silu su u Glinu krajem jula 1941. godine doveli Srbe Korduna, Banije i Bosanske Krajine uz obećanje da će im prelaskom u katoličku veru biti pošteđeni životi. U srpskoj pravoslavnoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice usledio je masovni pokolj. U maju, krajem jula i početkom avgusta 1941. godine ustaše su zaklale i ubile 1566 Srba. Ovaj mali banijski gradić, tog leta bio je potpuno ”očišćen” od Srba.

O ovom strašnom zločinu na komemoraciji u Busijama govorili su istoričar

dr Milan Koljanin, potomak žrtava narodni poslanik Miodrag Linta i književnik Milan Pađen. Na komemoraciji su čitana sećanja LJubana Jednaka, jedinog koji je preživio zločin u Glini, nakon čega su prisutni potpisivali inicijativu da neka od ulica u Beogradu dobije naziv po ovom preživelom glinskom stradalniku.

Predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta rekao je da je teško govoriti o trajnom miru i stabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije dokle god hrvatski narod ne pokaže spremnost da se suoči sa, kako je rekao, svojom ustaškom, genocidnom i zločinačkom prošlošću. Zbog toga je važno da Vlada Srbije pokrene inicijativu prema Vladi Hrvatske da se ”Hrvatski dom” preimenuje u spomen centar ”Srpskih žrtava genocida Banije i Korduna” i da naša država osnuje memorijalni centar srpskih žrtava u NDH koji bi se bavio negovanjem kulture sećanja na srpske žrtve i upoznavao domaću i inostranu javnost o počinjenom genocidu.

U ime Gradske opštine Zemun ovom molitvenom i komemorativnom skupu prisustvovali su član Veća Dragan Matijević i savetnik predsednika Igor Vukčević.

Obeležavanje događaja u naselju Busije organizovali su Udruženje krajiških Srba ”Prelo” iz Čikaga, Zavičajni klub Kordunaša iz Beograda, Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije iz Beograda i Savez Srba iz regiona.

 

sećanje osam decenija od stradanja srba u glini

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik