Akademija Oxford

U okviru Dana evropske baštine, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, 18. i 19. septembra u Velikoj sali KZM Zemun...

Održana Konferencija i Izložba Prošlost Sadašnjost Budućnost Jevrejski Logor Zemun i Prihvatni Logor Zemun

U okviru Dana evropske baštine, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, 18. i 19. septembra u Velikoj sali KZM Zemun, održana je Konferencija sa pratećom izložbom pod nazivom ”Prošlost -   sadašnjost - budućnost – Jevrejski logor Zemun i Prihvatni logor Zemun” u organizaciji Jevrejske opštine Zemun.

Na početku susreta, prigodnim programom, dobrodošlicu svima poželeli su učenici Muzičke škole ”Kosta Manojlović”: Dijana Blagojević na flauti i Vuk Vukajlović na gitari.

Goste na otvaranju izložbe i početka rada međunarodne konferencije pozdravili su autor projekta i predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel, Igor Ginzberg, izabrani (neupisani) predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Slobodan Mandić, pomoćnik direktora Istorijskog arhiva Beograda i predsednik Skupštine opštine Zemun Miroslav Gajić, koji je svečano otvorio izložbu i označio početak rada konferencije.

”Opština Zemun je uvek partner i u celosti podržava sve projekte Jevrejske opštine Zemun, naročito one koji neguju kulturu sećanja na žrtve, kao osnovu da se događaji iz prošlosti ne zaborave, kako se ne bi ponovili”, istako je Gajić, naglasivši važnost dvodnevne konferencije, u kojoj učestvuju relevantni istraživači baveći se stradanjima stanovništva tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije, naročito temom stradanja Jevreja, Srba i Roma u logorima na takozvanom ”Starom sajmištu”.

Prateća izložba ”Jevrejski logor Zemun”, autora Nenada i Milana Fogela i dr Milana Koljanina, povodom 80 godina od otvaranja logora bila je uvod u razgovor o dva logora koja su tokom Drugog svetskog rata bila smeštena na prostoru Beogradskog sajma.

Prvog dana rada, u prepodnevnoj sesiji, svoje radove su predstavili Milan Fogel, pisac, novinar i publicista iz Izraela, dr Milan Koljanin, istoričar iz Beograda, akademik dr Ivo Goldštajn iz Zagreba i dr Dragan Cvetković iz Muzeja žrtava genocida, takođe bio je predstavljen i  rad profesora dr Jovana Bajforda iz Velike Britanije.

U popodnevnoj sesiji posetiocima se obratio dr Milovan Pisari istoričar iz Beograda, a predstavljeni su i radovi dr Sanje Petrović Todosijević istoričarke iz Beograda i Aleksandra Nećaka, člana izvršnog odbora Jevrejske opštine Zemun.

Drugog dana konferencije upriličen je razgovor sa gostom iz Zagreba akademikom Ivom Goldštajnom. U jednosatnom izlaganju i razgovoru sa prisutnima bilo je govora uglavnom o današnjoj percepciji uloge logora Jasenovac u hrvatskoj javnosti, ali i o brojnim drugim temama koje su interesovale posetioce.

Cilj i zadatak konferencije je da se kroz izlaganja učesnika dobije uvid šta je bio Jevrejski logor Zemun, kasnije Prolazni logor Zemun, kao i dokle se stiglo sa realizacijom formiranja Memorijalnog muzeja sećanja na lokaciji Starog sajmišta, Topovskih šupa i svih ostalih mesta stradanja Jevreja, Srba i Roma u okolini Beograda tokom Drugog svetskog rata, kao i da se otklone razne dileme vezane za postojanje logora na teritoriji Zemuna, misli se na 1941, kada je to bio deo Zemuna. Široj javnosti, između ostalog, pružene su informacije da Jevrejski logor Zemun nisu otvorile okupacione snage koje su držale Zemun (NDH i Nemačka), već da je to logor u koji su Nemci zatvarali Jevreje sa njihovog okupacionog područja: Banat i centralna Srbija. Kasnije su u  Prihvatnom logoru Zemun zatvarani Srbi i ostalim antifašisti sa područja NDH i Srbije, kao i  preostali Jevreji sa Kosova i Metohije, i sa područja Splita.

Rezultati konferencije biće predstavljeni na sajtu Jevrejske opštine Zemun i u Zborniku radova učesnika konferencije, a prateća izložba se u Galeriji KZM u Kosovskoj 9 može posetiti do 25. septembra.

 

izložba održana konferencija budućnost prošlost sadašnjost jevrejski logor prihvatni logor

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik