Akademija Oxford

U organizaciji Gradske opštine Zemun, Srpske pravoslavne crkvene opštine Zemun i SVEBOR Saveza Beograda, na Bogojavljenje...

Nosilac Bogojavljenskog Krsta Dušan iz Kikinde - Plivanje Zemun

U organizaciji Gradske opštine Zemun, Srpske pravoslavne crkvene opštine Zemun i SVEBOR Saveza Beograda, na Bogojavljenje, po 26 put u Zemunu organizovano je plivanje za Nosioca Bogojavljenskog Krsta 2023. Ovoga puta, u prisustvu više hiljada građana, za Časni Krst u hladnom Dunavu je plivalo više od tri stotine plivača, među kojima je bilo i tridesetak dama.

Liturgiju u crkvi Svetog Oca Nikolaja služili su sveštenici zemunskih crkava, a o značaju praznika i o danu kada je Bog objavio Gospoda Isusa Hrista kao Spasitelja besedio je starešina Hrama svetog Nikolaja Mirlikijskog protojerej Draško Tepavac. Usledio je čin osvećenja vode, a zatim je Bogojavljenska litija prošla centralnim gradskim ulicama. 

''Zemun je tradicionalno centar svetkovanja Bogojavljenja u Srbiji i regionu. Čestitam hrabrim plivačima na podvigu vere, jer su se odvažili da plivaju i time su svi danas pobednici'', rekao je predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, uz tradicionalni pozdrav ''Bog se javi''.

Pobednik Dušan Novaković, dvadesetčetvorogodišnji sportista iz Kikinde odlikovan je statuom Bogojavljenskog plivača, viteškim plaštom i medaljom SVEBOR Saveza Beograd sa titulom Nosilac Bogojavljenskog krsta 2023. Medaljonom sa likom Bogorodice i, takođe, medaljom SVEBOR-a,  darivana je Zorica Anastasijević iz Beograda, članica ansambla ''Fenečki biseri'', najbrža među damama. Ovo je drugi po redu plivački podvig naših pobednika. Među plivačima je ove godine bio i pomoćnik predsednika GO Zemun Slaviša Topalović.

Za izuzetan doprinos u promociji narodno-verske tradicije i viteštva starešina SVEBOR Saveza Beograda Cvjetko Stevanović uručio je Bogojavljenske krstove pomoćniku predsednika Gradske opštine Zemun Milanu Milisavljeviću, koji je ujedno i predsednik organizacionog odbora ove manifestacije. Krstom je darivan i starešini SVEBOR Saveza za Crnu Goru Savo Morović, a uručen je njegovom sinu Stefanu.

''Ovo pripada celom timu koji čini Organizacioni odbor'', rekao je pomoćnik predsednika GO Zemun Milan Milisavljević, koji se tom prilikom zahvalio SVEBOR-u na priznanju.
U umetničkom delu programa nastupio je muzički ansambl ''Fenečki biseri''.
Ovogodišnje svetkovanje Bogojavljenja bilo je posvećeno srpskom geniju Nikoli Tesli, a prisustvovale su mu visoke zvanice iz društvenog života, predstavnici ministarstava, narodni poslanici i direktori javnih preduzeća. Bili su tu direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Arno Gujon, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde dr Marko Nikolić, pomoćnik ministra odbrane Siniša Radović, narodni poslanici Vesna Nedović i Marko Atlagić, pomoćnik gradonačelnika Beograda Aleksandar Savić i član Gradskog veća dr Boris Bursać.

Zemunski istoriografi beleže da se Bogojavljenska litija održavala u 18. veku, pa sve do početka Drugog svetskog rata. Posle rata, Litija je održana 1945. i 1946. godine. Do obnavljanja ove tradicije dolazi 1998. godine, otkada se na Bogojavljenje organizuje vađenje Časnog krsta iz Dunava.

 

plivanje za časni krst bogojavljenje bogojavljensko plivanje časni krst Dušan Novaković

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik