Akademija Oxford

U organizaciji Gradske opštine Zemun, hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i SVEBOR Saveza Beograda, 19. januara na Bogojavljenje, po 23 put u Zemunu organizovana je trka u plivanju za Nosioca Bogojavljenskog Krsta 2020

Plivanje za Časni Krst u Zemunu - Bogojavljenje

Ovoga puta, 242 učesnika plivalo je uz podršku oko petnaest hiljada Zemunaca i posetilaca Zemuna. Trka je bila posvećena junacima sa Košara, veri i jedinstvu u Hristu Gospodu.

 
Titulu Nosioca Bogojavljenskog krsta poneo je Stevan Stojiljković iz Beograda, koji je prvi doplivao do Krsta u hladnom Dunavu, dok je od pet dama koje su plivale zlatnu medalju Svebor Saveza Beograda zaslužila Jelena Stošić. Pobednik Bogojavljenskog plivanja je ogrnut plaštom i nagrađen zlatnom SVEBOR medaljom, statuom Bogojavljenskog plivača i plaketom ''Nosilac Bogojavljenskog krsta 2020''.
 
U Bogojavljenskoj trci učestvovali su plivači iz cele Srbije, Republike Srpske i dijaspore.
 
Arhijerejsku liturgiju u crkvi svetog oca Nikolaja služio je NJegova svetost patrijarh srpski G.G. Irinej, a počasni predsednik Organizacionog odbora Bogojavljenskog svetkovanja u Zemunu je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Posle besede patrijarha Irineja o značaju praznika i o danu kada je Bog objavio Gospoda Isusa Hrista kao Spasitelja usledio je čin osvećenja vode, a zatim je  ulicama Zemuna tradicionalno organizovana litija u kojoj su, pored mnogobrojnog vernog naroda, bili predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić i zamenik predsednika Gradske opštine Zemun i predsednik organizacionog odbora proslave Bogojavljenja u Zemunu Damir Kovačević sa saradnicima, pripadnici Komande RV i PVO, žandarmerije, policije, vatrogasno-spasilačke brigade, SVEBOR Saveza Beograda, učenici zemunskih škola.
 
U spomen na junake stradale u odbrani otadžbine na Košarama 1999. godine starešina SVEBOR Saveza Beograda Cvjetko Stevanović spustio je ledeni krst u Dunav.
 
U ime domaćina prisutne građane je pozdravio zamenik predsednika Gradske opštine Zemun i predsednik Organizacionog odbora proslave Bogojavljenja u Zemunu Damir Kovačević, koji je sa ponosom istakao da su svi učesnici Bogojavljenske trke pobednici.

Organizacioni odbor svetkovanja Bogojavljenja ove godine dodelio je Bogojavljenski krst junacima odbrane Košara i njihovom komandantu pukovniku LJubinku Đurkoviću, dobrotvoru advokatu Nebojši Petroviću, Upravi saobraćajne policije – PU za Grad Beograd i medijskim kućama Pink, RTS i Studio B, dok su Zlatne plakete darovane Odredu žandarmerije u Beogradu, ordinaciji ''Sportiva'' i dnevnim novinama koje tradicionalno prate ovu manifestaciju – Politici, Večernjim novostima, Kuriru, Blicu i Sportskom žurnalu.

Proslavi Bogojavljenja u Zemunu prisustvovali su NJegovo kraljevsko visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević sa suprugom, predstavnici Grada Beograda, privredni i kulturni poslenici.


zemun opština zemun plivanje za časni krst bogojavljenje

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik