Akademija Oxford

Zemunski kej u svojoj ''galeriji na otvorenom'' dobio je još jedno umetničko delo.

Spomen - Klupa Branku Najholdu u Zemunu

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić i pomoćnik gradonačelnika Grada  Beograda Andreja Mladenović 17. juna prisustvovali su svečanom otkrivanju spomen-klupe hroničaru Zemuna i osnivaču Međunarodnog Zemunskog salona karikature Branku Najholdu. Čast da otkriju spomen klupu pripala je Brankovoj životnoj saputnici Bojani Ivanović i unuci Tijani Najhold.

''Bez Branka ne bismo imali prestižnu kolekciju arheoloških artefakata, bogatu zbirku karikatura, hroniku o Zemunu i iznad svega, bez Branka, ne bismo imali Međunarodni Zemunski salon karikature. Da je Branko danas sa nama radovao bi se što smo oživeli pristan iz njegove hronike, što fasade sa njegovih požutelih fotografija opet krase zemunske ulice, što je Gardoš sinuo novim sjajem i što će gospodin Zemun sa svojom Gospodskom ulicom opet biti na visini zadatka dobrog domaćina svim putnicima namernicima i turistima iz čitavog sveta'', rekao je predsednik Matić, dodavši da je postavljanjem spomen klupe donekle ispunjena Brankova želja, a na budućim generacijama je da pronose živu reč o značaju, drevnosti i veličini kulturne baštine Zemuna.

Pomoćnik gradonačelnika Grada Beograda Andreja Mladenović zahvalio se odbornicima grada Beograda, Komisiji za spomenike i ulice, Gradskoj opštini Zemun i pre svega Bojani Ivanović, koja je najzaslužnija da klupa bude otkrivena i istakao da će ova klupa postati novi simbol Zemuna.

Voditeljka ceremonije Irena Jovanović pročitala je priču Branka Najhold ''Kembridž'', a zatim je biranim rečima o svom prijatelju Branku besedio i istoričar Darko Ćirić, koji je apelovao na nadležne da jednoga dana u postavku Zavičajnog muzeja Zemuna uvrste i deo umetnina iz bogate Najholdove zaostavštine. Uz zvuke tamburaša  svetlost dana ugledala je Brankova spomen klupa, delo akademskog vajara Stevana Filipovića iz Sremskih Karlovaca, izlivena u umetničkoj livnici ''Stanišić''.

Otvaranju su prisustvovali sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković, predstavnici gradskih institucija i mnogobrojni građani Zemuna.


zemun opština zemun spomen klupa branko najhold

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik