Akademija Oxford

6. juna prelaskom mosta do platoa za izlaz putnika svečano su otvorili međunarodno pristanište za putničke brodove na Dunavu u Zemunu.

Zemun Dobio Pristan za Putničke Brodove

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, sa saradnicima 6. juna prelaskom mosta do platoa za izlaz putnika svečano su otvorili međunarodno pristanište za putničke brodove na Dunavu u Zemunu.

''Ovo je veliki dan za Zemun, san koji smo sanjali danas se ostvario. Vidite i sami da izgradnjom ovog pristana stvaramo uslove da se svi oni kruzeri koji su decenijama prolazili pored našeg Zemuna sada usidre, a mi ćemo turiste kao dobri domaćini ugostiti i prezentovati im sve ono po čemu su Gradska opština Zemun i Grad Beograd poznati i karakteristični. Jedinstvena politika Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i gradskih opština je dala rezultate. Ovo nije jedini projekat koji smo realizovali zajedno sa Vladom Republike Srbije. Tu je i naš Gardoš kojim se ponosimo i koji je jedan od simbola Zemuna. Sve ono što smo dogovorili sa građanima nastavićemo da realizujemo'', rekao je Matić i tom prilikom se u ime građana Zemuna zahvalio svima koji su dali nemerljiv doprinos da se realizuje ovaj projekat.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je podsetio prisutne da je Zemun postao jedno veliko gradilište, osvrnuvši se na sve one projekte koji su realizovani u proteklom periodu, počev od rekonstrukcije bedema i pristupnih ulica na Gardošu, uređenih fasada, pa sve do radova na saobraćajnoj infrastrukturi u svim delovima Zemuna. Mladenović je najavio radove duž Keja oslobođenja i rekonstrukciju Glavne ulice.  

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić je rekao da je otvaranjem međunarodnog pristaništa u Zemunu, koji je sedmi po redu u Republici Srbiji, umnogome dat novi impuls razvoju nautičkog turizma. Pristan u Zemunu će upotpuniti turističku ponudu Grada Beograda, s obzirom na to da je Savsko pristanište u Beogradu postalo malo zbog povećane tražnje, budući da je 750 kruzera prošle godine pristalo u ''beogradsku luku''.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović je istakla da pandemija korone nije sprečila izvođače da u dogovorenom roku, a to je bio 5. jun, završe radove, što će omogućiti da u narednim godinama najmanje 1500 kruzera poseti Srbiju. Danas se u vodni saobraćaj ulaže 350 miliona evra kako bi Srbija imala vodne koridore, isto onako važne kao što ima drumske i železničke.

Gradska opština Zemun, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencija za upravljanje lukama i JP ''Beograd vode'', 2018. godine potpisali su ugovor kojim su utvrdili međusobna prava i obaveze, kao preduslov za sve pripremne radnje do raspisivanja javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji pristana.
 
Gradska opština Zemun finansirala je izradu projekta za dobijanje građevinske dozvole i predala ga Agenciji za upravljanje lukama. Sredstava su obezbeđena po konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija preko JVP ''Beograd vode'', a deo sredstava za izvođenje obezbedila je i Agencija za upravljanje lukama.  

Vlada Republike Srbije je još 2014. godine donela uredbu o utvrđivanju lučkog područja putničkog pristaništa otvorenog za međunarodni saobraćaj u Gradskoj opštini Zemun,  prema planovima prostornog uređenja i planskoj dokumentaciji koja se odnosi na upravljanje vodama, pa je tada određena i parcela na kojoj je moguće izgraditi ovakvo pristanište.

Lokacija na kojoj je izgrađeno pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan – sastoji se od mosta dužine 54.5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom. Kruzeri će moći da pristaju i po najnižem stogodišnje izmerenom vodostaju.

Izgradnjom sedmog međunarodnog pristaništa Srbija će znatno unaprediti turističku infrastrukturu, podići kvalitet usluga, uz poštovanje ekoloških standarda.

Ukupna vrednost ove kapitalne investicije je milion i po evra. Pristanište u Zemunu je spremno za prihvat brodova u nastupajućoj nautičkoj sezoni i njegovom izgradnjom na najvažnijem panevropskom plovnom putu Dunava - Koridoru 7, biće udvostručen broj mesta za pristajanje kruzera, čime će Beograd duplirati broj turista.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i načelnica Uprave Gradske opštine Zemun Katarina Zrilić, pomoćnik predsednika GO Zemun Milorad Radulović, sekretar Skupštine GO Zemun Marko Janković, v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dr Veljko Kovačević, direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, generalni direktor preduzeća PIM Miodrag Milojević, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i predstavnici izvođača radova.


zemun opština zemun pristanište pristan putnički brod

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik