Akademija Oxford

Povodom Praznika Gradske opštine Zemun – 5. novembra predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić i pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Milan Milisavljević položili su venac na Spomen-kosturnicu palim borcima u oslobodilačkim ratovima 1914-1918. godine kod Hariševe kapele na Zemunskom groblju.

Obeležen Praznik Opštine Zemun - 5. Novembar

Praznik Gradske opštine Zemun bio je prilika da predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević uruči Povelje o Javnom priznanju zaposlenima u zdravstvenim ustanovama Zemuna za unapređenje i doprinos u očuvanju narodnog zdravlja u vreme pandemije virusa KOVID-19.

U ime KBC Zemun Povelja je uručena prim. dr sc dr Vesni Libek, pomoćnici direktora. Za zaposlene u KBC Bežanijska kosa Povelja je uručena doc. dr Mariji Zdravković, direktorki, dok je u ime zaposlenih u Domu zdravlja Zemun Povelju primio dr Radenko Mitrović, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih stanovnika.

”Opština Zemun je jedina lokalna samouprava na teritoriji Republike Srbije čije je celokupno zdravstvo bilo i još delimično jeste u okviru takozvanog KOVID sistema. Tokom trajanja pandemije izazvane virusom korona, zaposleni u zemunskim zdravstvenim ustanovama zbrinuli su na hiljade pacijenata, danonoćno radili, stavljajući na prvo mesto dobrobit obolelog. Važno je istaći i da su i oni pacijenti koji nisu oboleli od virusa korona, zbrinuti, i da su svi dobili adekvatno lečenje i uslugu primarne zdravstvene zaštite. U funkcionisanju zdravstvenih institucija svako od zaposlenih ima svoju ulogu, bio to lekar, sestra, tehničar, spremačica, servirka, vozač, radnik obezbeđenja, zaposleni u administraciji i logistici, podjednako je važan  i svi su zajedno pokazali maksimalnu odgovornost. Zato svi oni zaslužuju ovo opštinsko priznanje”, rekao je predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić.

Konačno oslobođenje Zemuna 5. novembra 1918. godine je bilo rezultat i nastavak veličanstvenog pohoda srpske vojske posle proboja Solunskog fronta. U članku pod naslovom “Srpska vojska u Zemunu beogradska ”Pravda” je ovako izvestila o ovom događaju: “Juče je na poziv zemunskog odbora Narodnog veća srpska vojska prešla u Zemun, koji je usled strašnoga rasula u bivšoj monarhiji ostao bez ikakvih vlasti … juče je za navek prsla ograda koja nas je delila od naše braće. Zid se jedan juče srušio, zid kojim je ugnjetač tuđinac hteo da nas večito drži odvojene da bismo bili mali i slabi. Ali, toga zida od juče nema. Jedna je zemlja s jedne i druge strane Dunava i Save, jer je uvek bila tu jedna misao i jedan duh.”

Prvi put je Beograd tada gledao na sremsku ravnicu sa punim osećanjem da se odvojeni  narod, sada spaja sigurno i za večita vremena.


zemun opština zemun obeležavanje praznika 5 novembar

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik