Akademija Oxford

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić, načelnica Uprave Gradske opštine Zemun Katarina Zrilić, zamenik Gradonačelnika Beograda Goran Vesić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, direktor JKP ''Gradske pijace'' Bojan Bajagić i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković, 12. juna, svečano su otvorili rekonstruisani objekat za prodaju ribe i ribljih proizvoda poznatiji pod nazivom ''žitni kantar'', koji se nalazi na Masarikovom trgu.

Žitni Kantar Sinuo Novim Sjajem u Zemunu

Žitni kantar predstavlja značajnu kulturno-istorijsku građevinu. Kao deo Starog jezgra Zemuna pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Sagrađen je pre Prvog svetskog rata kao objekat u kome se prvobitno merilo žito, po čemu je i dobio naziv, a nešto kasnije se tu prodavala i riba. Moderna osmougaona građevina upotpuniće ambijentalnu celinu Zemunske pijace.

''Zemunska pijaca je jedan od simbola naše opštine. Otvaranjem ovog objekta postaje još atraktivnija i opremljenija. Pouzdano znam da mnogi Beograđani dane vikenda započinju odlaskom do naše pijace, i nastave ga sa ispijanjem kafe u Gospodskoj ulici ili na keju. Ove čari Zemuna svima su dobro poznate i zato smo kao Opština u saradnji sa Gradom Beogradom i Vladom Republike Srbije pokrenuli i realizovali mnoge projekte koji upotpunjuju turističku ponudu Zemuna. Strategija ravnomernog razvoja Zemuna dokaz je da za nas ne postoje nerešivi problemi, jer je interes građana na prvom mestu, a naša je obaveza da materijalno nasleđe čuvamo i obnavljamo za našu decu'', rekao je predsednik Matić i podsetio koliki će značaj imati novootvoreno putničko pristanište, uređene pešačke zone, rekonstruisane fasade i kompletan ambijent gradskog jezgra na razvoj turizma u Zemunu.

Zamenik Gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da su pijace mesta gde se najbolje upoznaje duh jednog grada i naroda. Zemunska pijaca je jedna od prvih u srpskoj prestonici koja je uređena, a rekonstrukcija Žitnog kantara predstavlja vraćanje tradiciji objekta koji je nekada bio simbol alaskog Zemuna, a danas je jedan od najmodernijih objekata za prodaju ribe. Zamenik gradonačelnika je najavio da će u sledećoj fazi uređenja Zemunske pijace sve fasade koje je okružuju biti rekonstruisane, i tom prilikom je prezentovao turističku brošuru sa mapom grada na kojoj su ucrtane sve beogradske pijace.
Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković je naglasila da je Staro jezgro Zemuna, ne samo istorijski spomenik, već i turistička atrakcija, a Žitni kantar je dokaz da se može udahnuti novi život svedocima starih vremena.

Otvaranje nove ribarnice i prodavnice ribljih prerađevina na starom, svima poznatom mestu bila je prilika da posetioci degustiraju riblje specijalitete i uživaju u zvucima tamburice i malom bazaru koji je za ovu priliku priredilo JKP ''Gradske pijace''.


zemun opština zemun žitni kantar

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik