Akademija Oxford

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić, zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i načelnica Uprave Gradske opštine Zemun Katarina Zrilić 17. juna obišli su radove na rekonstrukciji Zavičajnog muzeja Zemuna.

U Zavičajnom Muzeju u Zemunu Radovi u Punom Jeku

''Praveći strategiju i put kojim ćemo ići, uz svakodnevne konsultacije i saradnju sa građanima, svakako smo akcenat stavili na Staro jezgro Zemuna, tako da se među prioritetnim zadacima našlo saniranje Zavičajnog muzeja. Pored uređenog Gardoša, keja, pristana za međunarodne putničke brodove i sad muzeja polako nam se sklapa slika Zemuna kao još atraktivnije turističke destinacije. Posle 18 godina naša deca, njihovi roditelji, bake i deke će videti nešto zašta su bili do sada uskraćeni. Upravo našem potomstvu, našoj deci moramo da ostavimo sređeno i stručno sistematizovanu kulturnu baštinu, a muzeji su upravo mesta gde se sa ljubavlju i pažnjom neguje taj neprekinuti vremenski tok. Uostalom, poznata je izreka da ko ne zna svoju prošlost, nije dostojan svoje budućnosti'', rekao je predsednik Matić, i tom prilikom se zahvalio menadžmentu Grada Beograda i posebno zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću na razumevanju i angažovanju da Zemun opet dobije svoj muzej.

Zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić je istakao da Zemun koji se kao sredina dugo razvijao uporedo sa Beogradom opravdano ima potrebu da ima muzej i naglasio da su obezbeđena sredstva kako bi rekonstrukcija muzeja po fazama tekla neometano.

U toku su završni radovi na enterijeru objekta, postavljeni su radijatori, zamenjene cevi u podu i sanirana vlaga, jer to je bio preduslov za sve ostale radove. Za restauraciju intarzičnog parketa  izdvojeno je 26 miliona dinara, a restaurirane su i oslikane zidne površine, kao i ručno rađeni tapeti. Podnim oblogama vraća se prvobitna boja i tekstura, a obnoviće se i  fasada.

Zavičajni muzej Zemuna se nalazi u visokoparternoj zgradi podignutoj u Glavnoj ulici sredinom 18. veka prema planovima bečkog arhitekte za vrlo imućnu i uticajnu privredničku porodicu Spirta, koja potiče iz Grčke Makedonije. U duhu vladajućeg romantizma zdanje je oblikovano u stilu pseudogotike. Arhitektonskim odlikama i bogatim enterijerom ona se izdvaja od tadašnjih kuća u gradu, čime se potvrđuje društveni položaj članova porodice čiji je član Pavle 1856. godine dobio plemićko zvanje i pravo na porodični grb.

Zavičajni muzej je osnovan 1954. godine. Davne 1970. godine zgrada je adaptirana u muzej, a naredne godine postavljena je prva stalna izložba koja prikazuje prošlost Zemuna.


zemun opština zemun zavičajni muzej

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik