Akademija Oxford

Završeni su radovi na obnovi intarzičnog parketa u zdanju Zavičajnog muzeja u Zemunu, koji je nestručnim postupanjem 2002. godine oštećen, tako da su radovi na obnovi ovog nesvakidašnjeg ukrasnog poda bili veoma zahtevni.

U Zavičajnom Muzeju u Zemunu Ponovo Intarzični Parket

Rekonstrukcija Spirtine kuće je zajednički projekat Gradske opštine Zemun, Grada Beograda, Muzeja grada Beograda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Radovi na kompletnoj rekonstrukciji zdanja iz 1855. godine teku fazno.

U prethodnom periodu postavljeni su radijatori, zamenjene cevi u podu i sanirana vlaga što je bio preduslov za vraćanje parketa. Dalje se radi na obnovi zidnih površina, sve do obnove fasade.

Od zatvaranja pre 18. godina, u nekoliko navrata vrata muzeja su bila  ”odškrinuta” izložbama  ”O Zemunu glas”, 2014. godine i ”Secesija u starom jezgru Zemuna” 2017. godine.

Zavičajni muzej je osnovan 1954. godine. Davne 1970. godine zgrada je adaptirana u muzej, a naredne godine postavljena je prva stalna izložba koja prikazuje prošlost Zemuna.

Sredinom 19. veka u objektu današnjeg Zavičajnog muzeja Zemuna  živela je znamenita privrednička porodica Spirta.  U duhu vladajućeg romantizma zdanje je oblikovano u stilu pseudogotike. Arhitektonskim odlikama i bogatim enterijerom ona se izdvaja od tadašnjih kuća u gradu, čime se potvrđuje društveni položaj članova ove porodice.


zemun opština zemun zavičajni muzej intarzični parket

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik