Akademija Oxford

U svim zemunskim školama svečano je proslavljena školska slava Sveti Sava. Uoči Savindana, 26. januara, u Osnovnoj školi ''Lazar Savatić'', priređena je akademija kojoj je prisustvovao predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić. Na inicijativu učeničke zadruge, proslava Savindana je bila prilika da se organizuje donatorsko veče za učenike i nastavnike Osnovne škole ''Sveti Sava'' iz Kosovske Mitrovice.

Proslava Sveti Sava u Zemunu

''Nastavićemo da izdvajamo finansijska sredstva, kao bismo uredili svaki zemunski vrtić i osnovnu školu. Trudićemo se da opravdamo vaša očekivanja. Vodimo računa o ravnomernom razvoju naše Opštine, a svakako i o našim obrazovnim ustanovama. Krenuli smo sa pripremnom nastavom za polaganje male mature. Budno pratimo svaki vaš korak i na kraju školske godine pored novčanih nagrada za najbolje đake, jedina smo Opština koja nagrađuje nastavnike i profesore koji postižu vanredne rezultate u obrazovno-vaspitnom procesu'', rekao je predsednik Matić prilikom uručenja zahvalnice OŠ ''Lazar Savatić'' za finansiranje radova na uređenju prostora i dvorišta škole.

Svečano je bilo u svim zemunskim školama, institucijama kulture i u Društvu za cerebralnu i dečiju paralizu Zemuna. U Domu vazduhoplovstva održano je prigodno predavanje za pripadnike Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.
Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić prisustvovao je zajedno sa gradonačelnikom Beograda prof. dr Zoranom Radojičićem i gradskim sekretarom za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavkom Gakom akademiji koju su priredili učenici Zemunske gimnazije.  Tom prilikom, predsednik Matić je svim đacima i prosvetnim radnicima poželeo srećnu slavu, mnogo uspeha u radu i naglasio da ličnost Svetog Save treba da nam bude svetionik u našim nastojanjima da svakim danom budemo bolji ljudi.
Predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Nenad Vranjevac je prisustvovao proslavi Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog i patrona školstva u Pravno – birotehničkoj školi ''Dimitrije Davidović''.
Prva proslava Svetog Save kao školskog patrona održana je u Zemunu 1812. godine, odakle se brzo proširila na sve srpske zemlje, a himnu Svetom Savi prvi put 1839. godine u Segedinu izveo je lokalni crkveni hor.

Savindan je za školsku slavu proglašen u januaru 1840. godine, u tadašnjoj Kneževini Srbiji.


zemun opština zemun sveti sava proslava

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik