Akademija Oxford

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić, zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Damir Kovačević i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković 22. maja prisustvovali su svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom hramovne slave crkve Svetog oca Nikolaja u Zemunu, koju je služio NJegova Svetost patrijarh srpski Irinej.

Hramova Slava Najstarije Prestoničke Crkve u Zemunu

Mnogobrojni vernici u radosti praznika prenosa moštiju Svetog Nikole, arhiepiskopa mirlikijskog i čudotvorca bili su sabrani u najstarijoj prestoničkoj crkvi, koja je podignuta 1745. godine na mestu starije drvene bogomolje, koja se pominje još 1573. godine.
 
Nikolajevska crkva u Zemunu se nalazi u starom istorijskom jezgru Zemuna, ispod srednjovekovne tvrđave Gardoš. Građena je u baroknom stilu, kao jednobrodna građevina sa dvospratnim zvonikom. Unutrašnjost crkve krasi bogato izrezbareni ikonostas, sa ikonama koje je 1762. godine naslikao Dimitrije Bačević, jedan od najpoznatijih srpskih slikara iz druge polovine 18. veka. Crkva ima jednu od najbogatijih riznica starih kultnih predmeta, kao i zbirku ikona iz 18. i 19. veka. U crkvi se čuva čestica moštiju sv. apostola Andrije Prvozvanog.


zemun opština zemun hram zemun crkva zemun hramova slava

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik