Akademija Oxford

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić, zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Grada Beograda Olivera Vučković otkrili su na dan Praznika Gradske opštine Zemun – 5. novembra bistu kraljice Marije u dvorištu nekadašnjeg Doma za sremsku siročad, čiji je ova humana žena bila dobrotvor

Otkrivena Bista Kraljici Mariji u Zemunu

''U Zemunu već 22 godine sa uspehom radi Regionalni centar za talente, kao jedan od četrnaest Regionalnih centara u Srbiji. Ovi centri su formirani sa zadatkom da okupe potencijalno nadarene učenike i da im kroz posebno organizovane oblike rada omoguće napredovanje u oblastima koje sami izaberu i time podignu potencijal naučnog podmlatka. U ovoj zgradi deluje i Udruženje Prijatelji dece Zemuna. Malo je poznato da se ovaj Centar nalazi u zgradi nekadašnjeg Dečijeg doma kraljice Marije, to jest Doma za sremsku siročad, koji se finansirao  sredstvima iz Fonda kraljice Marije za podizanje i izdržavanje siročića. Kao odgovorna vlast Gradska opština Zemun nastavlja dugu tradiciju brige o mladima'', rekao je Matić, uz napomenu da će Opština u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Grada Beograda završiti projekat potpune rekonstrukcije objekta, kako bi uslovi za rad sa talentovanom decom bili na najvišem nivou.

Zamenik predsednika gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio na značaj dobrotvornog rada kraljice Marije i istakao da je cilj izrade biste kraljice Marije da se nedostajuća bista obnovi kako bi ponovo predstavljala integralni deo Dečijeg doma i memorijalno svedočanstvo brige društva i kraljevske porodice Karađorđevića.

Društvo za zaštitu dece je na dan venčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije

8. juna 1922. godine od prikupljenih sredstava osnovalo Fond kraljice Marije. Kraljica se primila pokroviteljstva nad Domom 5. novembra 1923. godine kada je dom s njenim dopuštenjem nazvan Dom siročadi kraljice Marije. Predsednica Društva dr Vidosava Popović (1884-1965) je poklonila bistu kraljice Marije i postavila je 1932. godine ispred Doma.

Danas se u Dečijem domu kraljice Marije nalazi Regionalni centar za talente i Društvo prijatelja dece. Objekat ima status spomenika kulture. Obnovljen je i saniran prema uslovima i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 2016. godine.

Otkrivanju biste kraljice Marije prisustvovali su zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Damir Kovačević, zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović, član Veća Grada Beograda Gavrilo Kovačević, sekretar gradskog Sekretarijata za kulturu Ivan Karl, predstavnici institucija kulture i mnogobrojni građani.

Bista koja je postavljena delo je akademskog vajara Miloša Komada.

 


zemun opština zemun kraljica marija bista

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik