Akademija Oxford

U organizaciji Gradske opštine Zemun, Srpske pravoslavne crkvene opštine Zemun i SVEBOR Saveza Beograda, na Bogojavljenje, po 24 put u Zemunu organizovana je trka u plivanju za Nosioca Bogojavljenskog Krsta 2021.

Simbolično Održano Bogojavljensko Plivanje u Zemunu

Ovoga puta, simbolično, tri devojke i tri mladića plivali su za Časni Krst koji je u hladni Dunav spustio dugogodišnji starešina plivača Slaviša Ivanović. Tradicionalno plivanje je održano bez prisustva publike i uz poštovanje svih mera zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa KOVID 19 i mera koje je doneo Krizni štab.

”Plivanje smo organizovali skromno, ali dostojanstveno, onako kako ovaj crkveno-narodni praznik nalaže. Iskreno verujem da će Zemun u narednoj godini opet biti centar svetkovanja Bogojavljenja u Srbiji i regionu. Čestitam hrabrim devojkama i momcima na podvigu vere. Posebno smo ponosni na to što u Zemunu devojke plivaju na Bogojavljanje i pobeđuju. Momci koji su plivali odavno već imaju status veterana ove manifestacije. Oni su odabrani među mnogima koji su želeli da plivaju i zato su svi danas pobednici”, rekao je predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, uz tradicionalni pozdrav ”Bog se javi”.

Pobednik je Anja Vukajlović iz Pančeva, student Kriminalističko-policijskog univerziteta, odlikovana je prigodnom statuom Bogojavljenskog plivača, viteškim plaštom i medaljom SVEBOR Saveza Beograd sa titulom Nosilac Bogojavljenskog krsta 2021.

Učesnike ovogodišnjeg plivanja starešina SVEBOR Saveza i zamenik predsednika OO Bogojavljenja Cvjetko Stevanović darovao je ikonama.

Organizacioni odbor ”Bogojavljenje 2021 – Zemun” Bogojavljenskim krstom darovao je Kriminalističko-policijski univerzitet, Dom zdravlja Zemun, Policijsku stanicu Zemun i Specijalnu antiterorističku jedinicu.

Bogojavljenski krst darovan je i dugogodišnjem prijatelju svetkovanja Bogojavljenja u Zemun dr Slobodanu Raduloviću.

U okviru tradicionalnog svetkovanja ovog velikog hrišćanskog praznika predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa saradnicima prisustvovao je liturgiji i osvećenju Bogojavljenske vode u Hramu svetog oca Nikolaja.

Zemunski istoriografi beleže da se Bogojavljenska litija održavala u 18. veku, pa sve do početka Drugog svetskog rata. Posle rata, Litija je održana 1945. i 1946. godine. Do obnavljanja ove tradicije dolazi 1998. godine, otkada se na Bogojavljenje organizuje vađenje Časnog krsta iz Dunava.


bogojavljensko plivanje

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik