Akademija Oxford

Novi objekat će biti bruto površine 2185.70 kvadrata, spratnosti P+1, kapaciteta za 90 korisnika, biće opremljen po najvišim standardima.

Gradi se Dnevni Boravak za Decu i Omladinu  sa Smetnjama u Razvoju u Zemunu

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević 20. maja organizovao je radni sastanak sa sekretarkom Sekretarijata za socijalnu zaštitu Natašom Stanisavljević, direktorom Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju Petrom Jordanovim i predsednicom Udruženja ”Evo ruka” iz Zemuna Anom Knežević, povodom izgradnje Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju, koji će se nalaziti pored Osnovne škole ”Radivoj Popović”, u Zadužbinskoj ulici.

Novoprojektovani objekat je funkcionalno organizovan tako da bude pristupačan osobama sa invaliditetom, a sve prostorije kao i komunikacija je urađena u skladu sa važećim pravilnicima koji se odnose na standard pružanja usluga socijalne zaštite.  

U objektu je predviđeno devet prostorija dnevnog boravka, sala za rekreaciju sa svlačionicom i sanitarnim blokom, senzorna soba, radionice, ostale radne sobe, hodnici, sanitarni blokovi, trpezarija, distributivna kuhinja, tehničke prostorije, ambulanta sa izolacijom, kancelarije za zaposlene, predviđena je kotlarnica i vešernica.

S obzirom na to da se na predmetnoj parceli nalaze dva sportska terena koja pripadaju školi za decu sa oštećenjem sluha i govorno-jezičkim problemima ”Radivoj Popović”, a koja su u veoma lošem stanju, na sastanku je razmotreno njihovo uklanjanje i novo pozicioniranje u slobodnom delu parcele, uz sam objekat škole. U toku izrade urbanističkog projekta i implementacije izrađenog idejnog rešenja objekta Dnevnog boravka, pozicija i dimenzije sportskog sadržaja u vidu sportsko rekreativnih terena biće detaljno razrađeni.

Izgradnju objekta ovoga tipa predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević objašnjava dugom vaspitno-obrazovnom tradicijom koju baštini Zemun.

”Zahvaljujući saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu uspeli smo da ispunimo želju roditelja, a to je da Zemun dobije jedan ovakav projekat. Bilo je prirodno da se to i dogodi, budući da Zemun ima dugu tradiciju brige o deci, a naročito vodimo računa o deci kojoj je potrebno posebno ukazati pažnju. Ta tradicija počinje sa Školom za učenike oštećenog vida koja nosi ime svog osnivača Veljka Ramadanovića, i u to vreme jednog od retkih pedagoga koji su znali da rade sa slepima i gluvonemima. Škola ”Veljko Ramadanović” se 1919. godine otvara u Zemunu, a od 1920. godine se nalazi na današnjoj lokaciji u Ulici cara Dušana. Uz ovu školu, u Zemunu se osniva i Škola za decu oštećenog sluha i govora ”Radivoj Popović”, koja traje skoro sedam decenija. Praktično u istom delu Zemuna nalaze se i škole ”Sava Jovanović Sirogojno”, koju pohađaju deca sa posebnim potrebama, kao i škola ”Branko Pešić” u kojoj se vaspitavaju i obrazuju deca koja sticajem životnih okolnosti nisu stigla na vreme da pođu u školu. U istoj ulici, Ulici cara Dušana nalazi se i Zadužbina kraljice Marije Karađorđević, Dečiji dom koji je podignut 1919. godine. Po osnivanju ovo je bio jedini dom za Sremsku siročad, a danas je ovo mesto za edukaciju najboljih učenika, to jest Regionalni Centar za talente. Tradiciju nastavljamo izgradnjom novom Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju”, kaže predsednik Kovačević.

Sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je napomenula da u Zemunu postoje velike potrebe kako dece i omladine sa smetnjama u razvoju u, tako i njihovih roditelja, pa će i izgradnja prvog namenskog dnevnog boravka biti od velikog značaja, i tom prilikom se zahvalila predsedniku Kovačeviću i njegovim saradnicima na inicijativi i pomoći da se pronađe adekvatna lokacija za objekat.

Predsednica Udruženja ”Evo ruka” Ana Knežević je naglasila da Gradska opština Zemun već sedam godina podržava projekte koje su namenjene za decu školskog uzrasta, a predstavljaju dopunsku uslugu za mališane sa posebnim potrebama koje nema ko da čuva. Novi dnevni boravak učiniće bezbrižnim i decu i roditelje, i to ne samo  osnovce i srednjoškolce, već i mlade koji su maturirali.

Trenutno je u toku izrada Urbanističkog projekta i projekta preparcelacije predmetne katastarske parcele, za potrebe izgradnje Dnevnog boravka Zemun, od strane Urbanističkog zavoda Beograda. Izgradnja objekta i završetak radova se okvirno očekuje do kraja sledeće godine.


smetnje u razvoju deca omladina ometena u razvoju gradi se dnevni boravak

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik