Akademija Oxford

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, a u saradnji sa Galerijom ”Čubrilo” 10. jula, u Kuli na Gardošu, izložbom ”120. godišnjica Teslinog tornja i laboratorije na Long Ajlendu”, ...

Obeležen Teslin dan u Zemunu

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, a u saradnji sa Galerijom ”Čubrilo” 10. jula, u Kuli na Gardošu, izložbom ”120. godišnjica Teslinog tornja i laboratorije na Long Ajlendu”, autora Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa održana je manifestacija ”Teslin dan”. Ovaj dan se obeležava i kao nacionalni Dan nauke.

Prepoznajući veliki značaj očuvanja uspomene i promocije lika i dela Nikole Tesle, Gradska opština Zemun je manifestaciju ”Teslin dan” uvrstila u program redovnih godišnjih manifestacija, i na taj način se pridružila svetskim gradovima poput NJujorka, Filadelfije, Perta i Zagreba. Izložbu je otvorio predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić, a prisustvovao je i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković.

”Tesla je uvek inspiracija. Kako je on bio nezaustavljiv u stvaralaštvu i uzdizanju božanskog i čovečanskog, tako i mi imamo obavezu i odgovornost da Teslinu viziju delimo sa budućim naraštajima. NJegova dela su pokazala da je bezvremen, večan i da pripada svima – vaseljeni. Danas, posle 165 godina od Teslinog rođenja za njegovo ime znaju svi. Izložba koju danas otvaramo ”120. godišnjica teslinog tornja i laboratorije na Long Ajlendu je samo deo svetlosti i komunikacije koju je Tesla podario čovečanstvu”, rekao je Gajić, zahvalivši se svima koji sa toliko pažnje čuvaju delo našeg i svetskog velikana i prikazuju ga javnosti.

Koautor izložbe Vladimir Jelenković je rekao da je izložba posvećena najvećem Teslinom neispunjenom snu, a to je projekat svetskog sistema bežičnog prenosa energije.

Bila je to prilika da posetioci izložbe na namenski pripremljenim panoima premijerno vide fotografije, planove i dokumenta iz tog perioda, poput Teslinog sporazuma sa finansijskim magnatom J.P. Morganom.

U pratećem programu otvaranja izložbe posetioci su imali prilike da uživaju u spletu narodnih igara koji je izveo podmladak KUD ”Branko Radičević”, kao i u atraktivnom eksperimentu na gardoškom platou sa neonskim lampama koje je su na daljinu osvetljene pomoću Teslinog transformatora.

U galerijskom prostoru Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun, Kosovska ulica br. 9, 11. i 12. jula, sa početkom u 20 časova, predavač i demonstrator mašinski inženjer Radomir Putnik održaće predavanja o Teslinom delu i prikazati modele indukcionog motora i visokonaponskog-visokofrekventnog oscilatora.

Izložba u Galeriji ”Čubrilo” traje do 10. avgusta.

 

obeležen teslin dan

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik