Akademija Oxford

U manastiru Svetog Arhangela Gavrila u Zemunu 26. jula svečanu arhijerejsku liturgiju povodom manastirske slave Sabora Svetog Arhangela Gavrila

Proslavljena Slava Svetog Arhangela Gavrila u Zemunu

U manastiru Svetog Arhangela Gavrila u Zemunu 26. jula svečanu arhijerejsku liturgiju povodom manastirske slave Sabora Svetog Arhangela Gavrila služio je vikarni episkop remezijanski Stefan sa sveštenstvom zemunskih crkava.

Prazničnoj službi i obredu sečenja slavskog kolača prisustvovao je sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković i mnogobrojni vernici.

Hramovnu slavu proslavila je i crkva Svetog Arhangela Gavrila u Batajnici.

Letnji Aranđelovdan proslavljaju mnogi vernici, iako je crnim slovima upisan u crkveni kalendar, jer Arhanđel Gavrilo uživa posebno poštovanje.

Prvi među arhanđelima, mileševski Beli anđeo, Arhanđel Gavrilo slavi se u narodu i kao Blagovesnik, koji je najavljivao sve značajne događaje, od Postanja, nebeske borbe sa ”palim” anđelima, rođenja Svetog Jovana Preteče, Presvete Bogorodice i samog Hrista, kao i blagovesti o njegovom vaskrsenju, kao serafim najbliži Božjem prestolu.

Manastir, koji je 1786. godine u Gradskom parku u Zemunu izgradio trgovac Teodor Toša Apostolović, ustupljen je posle Oktobarske revolucije ruskoj emigraciji u Srbiji, dok je danas starešina manastira grčki sveštenik Panagiotis Karatasios. Pored vrednog ikonostasa, dela poznatog zemunskog slikara Dimitrija Bratoglića i njegovog pomoćnika Konstantina Lekića, u manastiru se nalazi i freska Svetog novomučenika Vukašina iz Klepaca.

 

proslavljena slava manastir svetog arhangela gavrila

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik