Akademija Oxford

Janoš Hunjadi, u narodu poznat i kao Sibinjanin Janko, o čijoj slavi i junaštvu svedoče brojni spomenici u Zemunu i Beogradu, pokošen je kugom 11. avgusta 1456. godine u Zemunu...

Živo Sećanje na Besmrtnog Junaka Sibinjanin Janka u Zemunu

Janoš Hunjadi, u narodu poznat i kao Sibinjanin Janko, o čijoj slavi i junaštvu svedoče brojni spomenici u Zemunu i Beogradu, pokošen je kugom 11. avgusta 1456. godine u Zemunu, tri nedelje posle razbijanja turske opsade prestonice, u čemu je odigrao ključnu ulogu.

Bio je nosilac brojnih titula: župan tamiški, severinski ban, vojvoda Erdelja, kapetan Beograda, namesnik Kraljevine Mađarske, i otac jednog od najpoznatijih mađarskih kraljeva Matije Korvina.

Svojim ga smatraju i Srbi i Mađari i Rumuni.

Učestvovao je u najslavnijim bitkama svoga vremena i gorljivo, junački branio hrišćanstvo pred višekratnim turskim napadima. Proslavio se u odbrani Beograda na Dunavu.

Kulu na Gardošu narod je, želeći da sačuva uspomenu na velikog junaka koji je umro u Gardoškoj tvrđavi, prozvao i Kula Sibinjanin Janka.

Jedna od ulica na Gardošu nosi, takođe, njegovo ime.

Živo narodno sećanje na srednjovekovnog viteza nije presahlo do dana današnjeg.

Na Zemunskom keju pre dve godine, 22. jula 2019, svečano je otkriven spomenik Sibinjanin Janku, Janošu Hunjadiju, poklon Mađarske Srbiji na godišnjicu bitke za Beograd. Autor statue velikog junaka, izlivene u bakru, visoke 2,3 metra sa krstom, simbolom žrtve i zvonom – pobede, je umetnik iz Budimpešte Ištvan Madaraši.

Sećanje na Sibinjanin Janka sačuvano je u kamenu i na beogradskoj tvrđavi Kalemegdan:

”Na ovom mestu 22. jula 1456. godine branioci Beograda na čelu sa Jankom Hunjadijem izvojevali su veliku pobedu nad Turcima.”

 

sibinjanin janko besmrtni junak

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik