Akademija Oxford

Međunarodni sajam pčelarstva, 47. po redu, koji se tradicionalno održava u Tašmajdanskom parku u organizaciji Društva pčelara "Beograd"...

Otvoren Međunarodni sajam pčelarstva "Tašmajdan 2021"

Međunarodni sajam pčelarstva, 47. po redu, koji se tradicionalno održava u Tašmajdanskom parku u organizaciji Društva pčelara "Beograd" i pod pokroviteljstvom  Skupštine grada Beograda, otvoren je danas i traje do 3. oktobra.

Na smotri koja predstavlja dostignuća pčelara iz Srbije i regiona  posetiocima će svoje pčelinje proizvode ponuditi 140 izlagača, kao i 90 izlagača pčelarske opreme.

 Sajam je otvorio pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović. Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su zamenik i pomoćnik predsednika Gradske opštine Palilula dr Darko Paunović i Marko Perović.     

Paunović je istakao da je ponosan što se Međunarodni sajam pčelarstva  koji okuplja veoma vredne ljude, tradicionalno održava na teritoriji opštine Palilula.

– Ova manifestacija okuplja vredne i marljive ljude i jako sam srećan što se održava baš na teritoriji opštine Palilula. Mi smo i ranijih godina sarađivali sa mnogim organizacijama iz raznih društvenih oblasti, ali mogu slobodno da kažem, da ste vi jedna od najupornijih i najistrajnijih organizacija, i da zaista idete ka jednom sjajnom cilju.  Nadam se da ćete u narednim godinama biti još uspešniji, s obzirom da su subvencije Grada Beograda desetostruko veće u odnosu na prethodnih nekoliko godina - rekao je Paunović.

Mladenović je podsetio da je Grad 2015. godine izdvojio za subvencije pčelarstvu dva miliona dinara, a da su ove godine pčelari dobili trideset miliona dinara subvencija.

- Pčelarstvo nije lak posao i drago mi je što je u njemu sve više mladih ljudi. Zajednički cilj svih nas koji učestvujemo u tom procesu, grada Beograda, privrednih komora i nadležnih republičkih ministarstava je da imamo više pčelara, više košnica, da budemo konkurentni i privučemo mlade u ovu delatnost. Zajednički smo napravili veliki pomak i nadam se da će u budućnosti suma za ove delatnosti biti još veća - istakao je Mladenović i poručio da treba raditi na tome da se sankcionišu oni koji prodaju med koji nije pravi i da se moraju zaštiti pčele i povećati njihov broj.

Predsednik Društva pčelara "Beograd" Slobodan Čumić je najavio da će tokom održavanja Sajma biti organizovana predavanja i panel diskusije, među kojima i one namenjene građanima na temu značaja pčelinjih proizvoda u borbi protiv korone, dok su za  najmlađe organizovana predavanja o pčelarstvu uz izlaganje staklene košnice sa pčelama. Očekuje se da sajam poseti oko 150.000 posetilaca kao što je to bilo ranijih godina.

 

otvoren sajam međunarodni sajam pčelarstva tašmajdan 2021

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik