Akademija Oxford

Trećeg dana manifestacije 10.Dani seniora na Zvezdari, u amfiteataru Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija...

Edukacija i Radionica „Bašta u Saksiji“ na Zvezdari

Trećeg dana manifestacije 10.Dani seniora na Zvezdari, u amfiteataru  Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija, održana je edukacija i radionica po istoimenoj knjizi „Bašta u saksiji“ Slavice Stuparušić, novinara, inženjera hortikulture, putopisca. Knjiga je nastala kao rezultat stručnog znanja i dugogodišnjeg pisanja tekstova za Politikin dodatak „Magazin“,  ali i desetogodišnjeg iskustva u volonterskoj realizaciji radionica sa seniorima „Urbani baštovani“ i „Botanika duše“.

Stuparušić je na praktičan način objasnila važnu vezu savremenog čoveka sa prirodom, posebno u urbanim uslovima. Baveći se biljkama,naglasila je, važno je da poštujemo pravila i zakone biljnog sveta. Svet biljaka je lekovit i bavljenjem njima može da bude dobar način socijalizacije i humanizacije svakodnevnog života sugrađana svih generacija.

Na edukaciji smo čuli da naše bašte u saksijama, dvorištima, balkonima ili prozorima, mogu biti naš fitnes program, teretana, solirijum i senzorna terapija, a biljke su uvek dragocene i korisne. Stuparušić je prisutnima davala savete kako da sami „proizvedu“ hranljivu podlogu i sredstva za borbu protiv biljnih vaši i štetočina, odgovarala je na pitanja prisutnih i –posebno, naglasila da ne treba da zaboravimo da je dokazano da biljke zaista umeju da osećaju našu dobro energiju i pozitivne emocije i da nam svojom lepotom , mirisom i plodovima uzvrate.

Knjigu „Bašta u saksiji“ podržala je Gradska opština Zvezdara sufinansiranjem putem javnog konkursa.

Organizator manifestacije je za sve učesnike edukacije „Bašta u saksiji“ obezbedio prigodne poklone- aranžirane čuvarkuće u saksijama i orahe spremne za jesenju sadnju.

Svi sadržaji u okviru Dana seniora deo su ovogodišnjeg Programa „Dana evropske baštine“ i realizuju se u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama.

Pokrovitelj manifestacija je Gradska opština Zvezdara a Prijatelji „Dana seniora“ su: Biblioteka „Vuk Karadžić“, Teatar Vuk i Beogradska akademija poslovnih i umetničkih strukovnih studija.

Četvrtog dana 10.Dana seniora na Zvezdari, u četvrtak, 30.septembra, od 12 do 13  časova na Sceni Kult, Bulevar kralja Aleksandra 77 zakazano je javno čitanje citata iz knjige „Starenje bez autocenzure“–  Radmile Pecija Urošević sa ciljem isticanja važnosti prevazilaženja predrasuda u odnosu na starost, starenje i starije ljude.

 

radionica edukacija bašta u saksiji

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik