Akademija Oxford

Prvi dan manifestacije „Dani seniora na Zvezdari“, nakon svečanog otvaranja i održane prve dve radionice- kreativnoj „Pozdrav sa Zvezdare“...

Pripovedanje o „Zvezdari Koje Više Nema“

Prvi dan manifestacije „Dani seniora na Zvezdari“, nakon svečanog otvaranja i održane prve dve radionice- kreativnoj „Pozdrav sa Zvezdare“ na kojoj su učesnici pravili suvenire i radionici psihosocijalne podrške na kojoj su ispisivali svoje poruke na temu  „Ponosan/sna sam na svoje godine“, završen je trećom radionicom „Zvezdara koje više nema“ koja je održana u Mesnoj zajednici „Lipov lad”.

Na radionici je senior Čedomir Vučković, profesor i dugogodišnji direktor Osnovne škole „Marija Bursać“, posvećenik očuvanju kulturne baštine i tradicije ne samo Zvezdare i aktivni član Udruženja „Koreni“, ispričao, uz video album, kako su još pre 100 godina na Zvezdaru došli Kinezi i gde je nekad bila tzv. „kineska četvrt“, kako je nastala Gazda Cvetkova mehana, kada je od Carigradskog puta ka Smederevu nastao Bulevar koji je zaštitini znal Zvezdare, kada je Astronomska opservatorija preseljena u Zvezdarsku šumu, kako je Zvezdara dobila ime,… i druge zanimljive priče o s.taroj Zvezdari.

Volonterski servis  Zvezdare ovom radionicom želi da podstakne starije da prenose svoje znanje, sećanja i uspomene mlađoj generaciji na neposredan način koji ne može da zameni digitalizacija. Zamišljeno je da ova radionica u narednim mesecima, u skladu sa epidemiološkim uslovima, „na točkovima“ bude realizovana u školama i drugim prostorima gde bude interesovanja kako bi „Zvezdara koje više nema“ bila sačuvana od zaborava.

Na kraju radionice, svi koji su putovali kroz vreme i pripovedanje Čede Vučkovića dobili su na poklon prigodne kreativne poklone- suvenire sa fotografijama stare Zvezdare.

Drugog dana manifestacije „Dani seniora na Zvezdari“,  u utorak, 28.septembra od 11 do 12 časova,  pod nazivom „Dan Gerontološkog društva Srbije“, predstavnici Gerodnotološkog društva, dr Irena DŽeletović MIlošević i prof Natalija Perišić, u Skupštinskoj sali GO Zvezdara, Bulevar kralja Aleksandra 77, predstaviće aktivnosti GDS a očekuje se dolazak predstavnika udruženja penzionera i građana čije su aktivnosti fokusirane na probleme i potrebe starije generacije.

Svi sadržaji u okviru Dana seniora deo su ovogodišnjeg Programa „Dana evropske baštine“ i biće realizovani u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama.

 

pripovedanje zvezdara koje više nema

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik