Akademija Oxford

Godišnjica smrti kriminologa, forenzičara, humaniste i prijatelja Srbije Arčibalda Rajsa obeležena je polaganjem venaca u Topčiderskom parku.

Obeležena 92. Godišnjica Smrti dr Rudolfa Arčibalda Rajsa

Vence su položile delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Švajcarske konfederacije u Beogradu, Kriminalističko-policijskog univerziteta, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, Gradske opštine Čukarica, porodice, kao i udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U ime Gradske opštine Čukarica venac su položili predsednica Skupštine Lidija Jovanović i član Veća Slaviša Šotra.

Rodolf Arčibald Rajs rođen je 1875. u nemačkoj pokrajni Baden, a posle osnovnog i srednjeg obrazovanja, odlazi u Švajcarsku, gde stiče zvanje doktora hemije.

Na poziv srspke vlade došao je u Srbiju u septembru 1914. godine i kao kriminolog istraživao zločine nad srpskim stanovništvom tokom Prvog svetskog rata.

Rajs je 1928. godine napisao politički testament "Čujte Srbi", koji je ujedno i dokument o vremenu od 1918. do 1928. godine.

Pred kraj života objavio je svoj ratni dnevnik u knjizi "Šta sam video i proživeo u velikim danima", a pre toga objavio je "Pisma sa srpsko-makedonskog fronta".

Preminuo je 8. avgusta 1929. godine, a njegovo srce je, po njegovoj testamentarnoj želji, pohranjeno u kapeli na Kajmakčalanu u Makedoniji.

 

obeležena godišnjica rudolf arčibald rajs smrt

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik