Akademija Oxford

U okviru Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji, danas je svečano otvoren mural sa portretom velikog ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u Turgenjevljevoj 5.

Dostojevski Dobio Mural na Čukarici

Mural je oslikan na zgradi Kulturnog centra “Čukarica”, a njegov autor je poznati srpski muralista Milan Milosavljević Deroks. Inicijatori ove akcije, koja se sprovodi povodom dvesta godina od rođenja jednog od najuticajnijih pisaca ruske književnosti, su Ruski dom u Beogradu i Gradska opština Čukarica. Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su zamenica ministarke kulture Ruske Federacije Olga Jarilova, ministar bez portfelja Nenad Popović, ambasador Ruske federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić i direktor Ruskog doma Jevgenije Baranov.

„Ovo je ogromna čast za našu zemlju, jer ovaj mural simbolizije očuvanje sećanja na velikog ruskog pisca. Nadamo se da će se naša saradnja i ubuduće dinamično razvijati, a tome doprinose i 'Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji'. U Srbiju je došla veoma velika delegacija iz Rusije. Razgovaraćemo o veoma širokom krugu pitanja, o razvijanju saradnje biblioteka, muzeja, otvorićemo niz izložbi posvećenih jedinstvenoj kulturi naših istorijskih gradova. Nadao se da su se i Srbi uželeli neposrednog susreta i razgovora, kao i mi, te se nadam da projekti koji su organizovani u okviru 'Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji' nikoga neće ostaviti ravnodušnim", rekla je na otkrivanju murala zamenica ministra kulture Ruske Federacije Olga Jarilova.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je zahvalio gradu Beogradu i opštini Čukarica na otkrivanju murala posvećenog Fjodoru Dostojevskom, ističući da je to veliki događaj, ne samo u oblasti kulturne nego i ukupne saradnje dveju zemalja.

„Dostojevski je poklanjao veliku pažnju Srbiji, srpskom narodu, vezama ruskog naroda i Srbije, koja je za njega bila veoma značajna. Uz ekonomsko jačanje i razvoj Srbije, jačaju i težnja i želja za poznavanjem ruskog jezika, kulture, književnosti, svega onoga što nas ovako prisno vekovima vezuje i što će nas vezivati i u budućnosti. Ako čovek želi da upozna rusku književnost, mora, naravno, da zna i stvaralaštvo velikana naše književnosti kao što je Fjodor Mihajlovič Dostojevski", naglasio je ruski ambasador.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović je istakao da je obeležavanje 200 godina od rođenja Fjodora Dostojevskog veliki događaj za Srbiju, jer je ovaj pisac voleo Srbiju i podržavao ruske dobrovoljce koji su dolazili da ratuju za slobodu i nezavisnost naše zemlje.

„U svojim 'Piščevim zapisima' govorio je o Srbima kao o velikom narodu na Balkanu - malom po brojnosti, ali velikom po junaštvu i delima koja je činio. Video je tu ljubav prema Rusiji i rekao joj je da srpski narod obožava Ruse, da samo Rusima veruje i da s njim želi i da ratuje i da se bori za svoju slobodu", rekao je Popović.

Predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić je izrazio zadovoljstvo što se mural sa portretom velikog ruskog književnika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog nalazi upravo na ovoj opštini. „Portret krasi zid Kulturnog centra „Čukarica“ i sibolično gleda na ulicu koja nosi ime jednog od najvećih pisaca svih vremena. Viševekovno prijateljstvo dva naroda, pravoslavlje koje nas povezuje i bliskost slovenske kulture su nešto što treba da čuvamo i negujemo, istovremeno ne zaboravljajući naše zajedničke stranice istorije. Ovakva saradnja u oblasti kulture i umetnosti dodatno zbližava naše narode i upotpunjuje njihove i inače snažne veze“, poručio je predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić. Događaju su prisustvovali i pomoćnik predsednika GO Čukarica Petar Mandić, direktor Kulturnog centra „Čukarica“ Miodrag Rakočević, zamenici direktora Ruskog doma Vasilij Galaktionov i Jevgenij Djomin i generalni direktor „Lukoli Srbija“ Denis Rjupin.

 

dostojevski mural

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik