Akademija Oxford

Dolaskom golubova pismonoša koji su prešli rutu od 420 km, od Đevđelije do Beograda, završeno je finale Svetskog takmičenja sportskih golubova pismonoša...

Finalna Trka Sportskih Golubova Pismonoša od Đevđelije do Čukarice

Dolaskom golubova pismonoša koji su prešli rutu od 420 km, od Đevđelije do Beograda, završeno je finale Svetskog takmičenja sportskih golubova pismonoša, koje je po prvi put održano u našoj zemlji, na Čukarici, u organizaciji FCI OLR „Beogradski AS Pobednik“ , i uz podršku opštine Čukarica.

Najbolje plasirani je golub odgajivača iz Prištine, dok su vrlo brzo za njim stigli i drugoplasirani golub odgajivača iz Bosne i Hercegovine i trećeplasirani iz Poljske, dok je naš najbolji predstavnik na Svetskom prvenstvu bio na 17. mestu. Najbrži golubovi su zadatu rutu prešli za nešto više od pet časova, kako je i perdviđeno.

Takmičenje u ovom sve popularnijem sportu u svetu, se održava na kampu u Velikoj Moštanici, gde se tokom leta pripremalo preko 1000 golubova iz 27 reprezantacija celog sveta, a finalnoj trci koja je održana danas prisustvovali su predsednik FCI Ištvan Bardoš,predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić, zamenik predsednika Branislav Ćelić, pomoćnik predsednika Jovica Gostojić i Čedomir Vukčević „Beogradski AS Pobednik“, kao i predstavnici FCI međunarodne asocijacije odgajivača i delegacije reprezentacija iz regiona. Finalna trka golubova pismonoša koji su simbol mira i povezivanja ljudi i nacija, posvećena je obeležavanju godišnjice proboja Solunskog fronta. S obzirom na to da je golubarstvo veoma cenjen hobi i spotrtska disciplina, koja u nekim zemljama Evrope i Kine, ima vekovnu tradiciju i ogroman broj poklonika, celokupno takmičenje moglo je da se prati i onlajn preko sajta FCI.

Značaj ovog takmičenja prepoznala je i opština Čukarica i već nekoliko godina podržava golubare kojih ima dosta i na ovoj opštini.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić istakao da je veliko zadovoljstvo i čast da naša zemlja i Čuakrica, po prvi put bude domaćin Svetskog prvenstva sa golubovima pismonošama.“ Raduje nas što na ovom prestižnom takmičenju učestvuje čak 27 reprezetacija iz celog sveta i što su tu zemlje koje imaju vekovnu tradiciju i ljubav prema ovoj sportskoj disciplini. Zavalnost dugujemo klubu „Beogradski As pobednik“ i našim odgajivačima, od kojih su mnogi sa Čukarice, i koji sada imaju priliku da se takmiče sa vrhunskim učesnicima, odgajivačima iz celog sveta. Predsednik je posebno zahvalio predstavnicima i predsedniku FCI Ištvanu Bardošu, kao i sudijama i naravno odgajivačima. „Čukarica se već nekolko godina trudi da da podršku odgajivačima i ovaj lep sport i hobi približi mladima i svim Beograđanima koji još nisu upoznali čari golubarstva, a kad se sve to zavoli, kako kažu odgajivači, golubarstvo ostaje u porodicama generacijama“, rekao je predsednik.

Predsednik FCI Ištvan Bartoš se zahvalio opštini Čukarica i klubu Beogradski As pobednik na gostoprimstvu i pohvalio organizaciju i uslove takmičenja. On je istakao da je veoma značajno to što Čukarica podstiče razvoj ove discipline i što se aktivno trudi da predstavi golubarstvo i sportske golubove pismonoše.

 

sportski golubovi pismonoše golubovi pismonoše finalna trka đevđelija

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik