Akademija Oxford

Odgovarajući na potrebe sugrađana u uslovima ograničenja u svakodnevnom životu u vreme epidemije, ali i prava seniora na elektronsku pismenost...

Učenje seniora “punom parom” u tri grupe Škole kompjutera

Odgovarajući na potrebe sugrađana u  uslovima ograničenja u svakodnevnom životu u vreme epidemije, ali i prava seniora na elektronsku pismenost, u prostorijama Volonterskog servisa Zvezdare u toku je edukacija tri nove grupe polaznika Škole kompjutera za seniore, koja se održava ponedeljkom i sredom u prostorijama Servisa u MZ „Zeleno brdo”, Bulevar kralja Aleksandra 395 u skladu sa svim aktuelnim epidemiološkim merama.

Škola radi u grupama do 5 polaznika koji, uz pomoć volontera Dragane, Dimitrija i Gorana, tokom sedam dvočasa mogu naučiti da koriste računar na taj način što će samostalno kucati tekstove u word-u, “surfovati” po internetu, putem skajpa razgovarati sa decom, unucima i prijateljima u inostranstvu, slati i primati elektronsku poštu, čitati dnevnu štampu i pratiti različite onlajn sadržaje. Ono što ohrabruje, jeste međugeneracijska podrška njihove dece i srodnika koji su im pomogli da se opreme svojim lap topovima.

Iako je bio predviđen rad u dve grupe, zbog velikog interesovanja, broj je “u hodu” povećan za još jednu grupu. Čim ovaj ciklus obuke bude završen, u Školu pristižu još tri nove grupe seniora koji su se u prethodnom pozivu prijavili za obuku za rad na računarima.

Za sve polaznike je obezbeđen priručnik Volonterskog servisa Zvezdare koji je prilagođen i primeren seniorima “početnicima”. I ovog puta, prva lekcija je započela napomenama volontera da u Školi kompjutera mogu sve da pitaju jer nema “glupih” pitanja, kao i da ništa na računaru ne mogu da pokvare. Za one koji nemaju sopstvene, računare je obezbedila Gradska opština Zvezdara.

Za sve polaznike Volonterski servis je obezbedio „diplomice“ i prigodne poklone koji će im biti uručeni na poslednjem času, na kraju obuke.

Iskustvo iz 2020.godine i života u vreme epidemije i izolacije je pokazalo da su se sugrađani, posebno seniorske generacije, kojima su bili dostupni internet sadržaji i elektronska komunikacija, osetili značajno manje usamljeno, isključeno i depresivno, bez niza posledica obavezne socijalne distance na mentalno zdravlje. Imajući to u vidu, Volonterski servis Zvezdare motiviše i pomaže starijim sugrađanima da učenjem u Školi kompjutera za seniore savladaju strah i pismenost na račuaru i na taj način značajno unaprede kvalitet svog svakodnevnog života.

Ovaj ciklus Škole kompjutera koja je za polaznike besplatna, počeo je sa radom u sredu 24.februara, a naredni ciklus volonteri će započeti krajem aprila.

Oni koji su se već prijavili i nalaze se na listi čekanja biće blagovremeno obavešteni.


učenje senior punom parom škola kompjutera

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik