Akademija Oxford

Odgovarajući na potrebe sugrađana u uslovima ograničenja u svakodnevnom životu u vreme epidemije, ali i prava seniora na elektronsku pismenost...

Učenje seniora “punom parom” u tri grupe Škole kompjutera

Odgovarajući na potrebe sugrađana u  uslovima ograničenja u svakodnevnom životu u vreme epidemije, ali i prava seniora na elektronsku pismenost, u prostorijama Volonterskog servisa Zvezdare u toku je edukacija tri nove grupe polaznika Škole kompjutera za seniore, koja se održava ponedeljkom i sredom u prostorijama Servisa u MZ „Zeleno brdo”, Bulevar kralja Aleksandra 395 u skladu sa svim aktuelnim epidemiološkim merama.

Škola radi u grupama do 5 polaznika koji, uz pomoć volontera Dragane, Dimitrija i Gorana, tokom sedam dvočasa mogu naučiti da koriste računar na taj način što će samostalno kucati tekstove u word-u, “surfovati” po internetu, putem skajpa razgovarati sa decom, unucima i prijateljima u inostranstvu, slati i primati elektronsku poštu, čitati dnevnu štampu i pratiti različite onlajn sadržaje. Ono što ohrabruje, jeste međugeneracijska podrška njihove dece i srodnika koji su im pomogli da se opreme svojim lap topovima.

Iako je bio predviđen rad u dve grupe, zbog velikog interesovanja, broj je “u hodu” povećan za još jednu grupu. Čim ovaj ciklus obuke bude završen, u Školu pristižu još tri nove grupe seniora koji su se u prethodnom pozivu prijavili za obuku za rad na računarima.

Za sve polaznike je obezbeđen priručnik Volonterskog servisa Zvezdare koji je prilagođen i primeren seniorima “početnicima”. I ovog puta, prva lekcija je započela napomenama volontera da u Školi kompjutera mogu sve da pitaju jer nema “glupih” pitanja, kao i da ništa na računaru ne mogu da pokvare. Za one koji nemaju sopstvene, računare je obezbedila Gradska opština Zvezdara.

Za sve polaznike Volonterski servis je obezbedio „diplomice“ i prigodne poklone koji će im biti uručeni na poslednjem času, na kraju obuke.

Iskustvo iz 2020.godine i života u vreme epidemije i izolacije je pokazalo da su se sugrađani, posebno seniorske generacije, kojima su bili dostupni internet sadržaji i elektronska komunikacija, osetili značajno manje usamljeno, isključeno i depresivno, bez niza posledica obavezne socijalne distance na mentalno zdravlje. Imajući to u vidu, Volonterski servis Zvezdare motiviše i pomaže starijim sugrađanima da učenjem u Školi kompjutera za seniore savladaju strah i pismenost na račuaru i na taj način značajno unaprede kvalitet svog svakodnevnog života.

Ovaj ciklus Škole kompjutera koja je za polaznike besplatna, počeo je sa radom u sredu 24.februara, a naredni ciklus volonteri će započeti krajem aprila.

Oni koji su se već prijavili i nalaze se na listi čekanja biće blagovremeno obavešteni.


učenje senior punom parom škola kompjutera

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar