Akademija Oxford

U galeriji Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun u Kosovskoj 9 održana je poslednjeg dana juna u periodu od 10 do 12 časova akcija dobrovoljnog davalaštva krvi.

Transfuziologija Apeluje na Davaceo Nulte Krvne Grupe

Dragocenu tečnost, posebno deficitarnu u letnjem periodu, dalo je 15 dobrovoljnih davalaca. Akcije dobrovoljnog davalaštva krvi koje se tradicionalno organizuju u saradnji sa GO Zemun i u prostorijama opštine deo su višegodišnje uhodane prakse i saradnje sa Službom za transfuziologiju KBC ”Zemun”.
 

”Kao lokalna uprava više puta godišnje na nekoliko lokacija organizujemo ovakve akcije, nastojeći da pomognemo bolnicama na našoj teritoriji koje su radile u kovid režimu i kojima su zalihe krvi neophodne. Sa svoje strane podstičemo dobrovoljno davalaštvo među zaposlenima, građanima i zemunskim kolektivima”, rekao je predsednik Skupštine opštine Zemun Miroslav Gajić.

Specijalista kliničke transfuziologije dr Jelena Đurđević apeluje na dobrovoljne davaoce da tokom leta, u sezoni godišnjeg odmora posebno obezbede dovoljne zalihe ”nulte” krvne grupe.

Ona podseća i da davalac krvi može da bude svaka zdrava, odrasla osoba starosti od 18 do 65 godina za koju se lekarskim pregledom i proverom krvne slike – nivoa hemoglobina u krvi, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj se ta krv daje. Vakcinisani građani mogu da daju krv ukoliko je prošao jedan dan od Sinofarm i Fajzer vakcine, a 14 dana od ”živih vakcina”.

Služba za transfuziologiju KBC ”Zemun” radi svakodnevno od 7 do 17 časova.


transfuziologija apel nulta krvna grupna

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik