Akademija Oxford

U Galeriji Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun 7. oktobra 2020. godine promociju knjige ”Jevreji profesori medicinskih fakulteta u Srbiji” i prateću izložbu fotografija, u sklopu manifestacije Dani evropske baštine, otvorio je predsednik Skupštine opštine Zemun Miroslav Gajić.

Promocija Knjige Jevreji Profesori Medicinskih Fakulteta u Srbiji

”Izuzetno mi je drago što sam u prilici da vas pozdravim i što smo kao Gradska opština Zemun učestvovali u poduhvatu objavljivanja ovog štiva koje je svojevrsni dokument razvoja medicinskih nauka u nekadašnjoj Jugoslaviji. Ove stranice svedoče koliko je Jevreja, doprinelo svojim radom, znanjem, pregalaštvom, patriotizmom, ličnim i profesionalnim angažovanjem da se razvije medicinska nauka, otvore bolnice i istraživački centri, i ono što je najvažnije sačuvaju životi u ratnim vihorima i mirnim vremenima uzrastanja našeg društva”, rekao je Gajić, podsetivši publiku da se ovim, desetim po redu, programom završava ciklus obeležavanja manifestacije Dani evropske baštine, i zahvalio se saradnicima i svim učesnicima koji su u otežanim uslovima osmislili i realizovali sjajne događaje u kojima su Zemunci i posetioci uživali.

Gradska opština Zemun će nastaviti da na svaki način podržava projekte koji neguju multietničnost, multikonfesionalnost i saradnju naroda koji dele zajednički prostor.

Predstavljanje publikacije koja se sastoji od životnih i profesionalnih biografija 32 profesora Medicinskih fakulteta u Srbiji, od kojih je 13 predavalo na Beogradskom, na Vojno-medicinskoj akademiji 10,  na Novosadskom  sedmoro i Niškom dvoje, počelo je odavanjem pošte minutom ćutanja preminuloj recenzentkinji izdanja prof. dr Snežani Veljković.

U nastavku su o razvoju ideje da se na jednom mestu nađu zajedno medicinski pedagozi koji su svojim radom, praksom i ugledom uvodili inovacije govorili priređivači, pisci, izdavači i ilustratori knjige Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun, akademik i profesor Medicinskog fakulteta u penziji Radoje Čolović i direktor izdavačke delatnosti Fakulteta Dragan Pantelić. Opremu i ilustracije uradio je stručni saradnik Centra za izdavačku, bibliotečku i informatičku delatnost beogradskog Medicinskog fakulteta Aleksandar Mandić.

Ogroman doprinos medicini, što je zauzelo značajno mesto u ovom izdanju, dalo je 136 lekara, koji su završili Medicinski fakultet u Beogradu u periodu od 1925. do 1949. godine, među kojima su se mnogi, preživevši strahote Drugog svetskog rata, izjašnjavali kao Srbi Mojsijeve vere.


promocija zemun opština zemun promocija knjige jevreji profesori medicinskih fakulteta

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik