Akademija Oxford

Povodom obeležavanja velikog hrišćanskog praznika – Svete Trojice, koji je ujedno i hramovna slava u Sremčici, Udruženje “Sremčica u srcu” u saradnji sa Gradskom opštinom Čukarica...

Otvorena Manifestacija Dani Sremčice na Čukarici

Povodom obeležavanja velikog hrišćanskog praznika – Svete Trojice, koji je ujedno i hramovna slava u Sremčici, Udruženje “Sremčica u srcu” u saradnji sa Gradskom opštinom Čukarica organizovalo je manifestaciju pod nazivom “Dani Sremčice”. Manifestacija ja počela himnom Republike Srbije u izvedbi Tijane Vučetić, a nastavila se koncertom KUD „Milomir Petrović“ na platou ispred Mesne zajednice.

Prisutne je pozdravio protojerej stavrofor i starešina Hrama Svete Trojice u Sremčici Miroslav Stikić, koji je poručio da su naše bake i deke svaki posao počinjali molitvom, pa tako i organizatori, učesnici i gosti ove manifestacije.

„Neka ova manifestacija počne molitvom, jer nosi ime Trojični, Duhovni dani našega mesta i žitelja koji u njemu žive. Neka Gospod, Otac, Sin i Duh Sveti blagoslove ovo naše sabranje, da budemo živi i zdravi svi na mnogaja ljeta. Srećna i blagoslovena ova manifestacija“, poručio je u svojoj besedi protojerej stavrofor Milan Stikić izrazivši želju da se manifestacija održava svake buduće godine i da nas bude sve više.

Manifestaciju je svečano otvorio predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić.

„Uvaženo sveštenstvo, poštovani meštani Sremčice, dragi vernici koji delite sa nama radost praznika koji nam predstoji, u ime Gradske opštine Čukarica i u svoje ime čestitam vam hramovnu slavu Svete Trojice. Hramovna slava u Sremčici, u narodu poznatija kao Duhovi, dugi niz godina obeležavana je u slavskom duhu, a ove godine se Udruženje “Sremčica u srcu” potrudilo da svečarski dani započnu i par dana ranije i da se završe sa samom slavom Silazak Svetog Duha na apostole. Želim vam da predstojeće dane proslavite u zdravlju, miru, ljubavi“, poručio je predsednik Kolarić izrazivši nadu da će ova manifestacija prerasti u tradicionalnu, jer neguje prave vrednosti kao što su sloga, zajedništvo i očuvanje naše tradicije.

Kolarić je poručio meštanima Sremčice da će se opština Čukarica kao lokalna samouprava truditi da i dalje radi predano i u službi svih građana.

Prisutne je pozdravio i predsednik Udruženja „Sremčica u srcu“ Zoran Milošević, iskoristivši priliku da ih pozove da u subotu dođu na Rakinu baru na takmičenje u pripremanju gulaša i nadmetanje u stonom tenisu između osnovnih škola iz Sremčice, koje će se odigrati u Osnovnoj školi „Duško Radović“. Milošević je naglasio da će u nedelju nakon molitve, u porti Hrama Svete Trojice biti upriličena izložba narodne radinosti žena iz Sremčice i tradicionalan koncert KUD „Milomir Petrović“.

O jačanju kulture u lokalnoj zajednici govorila je direktorka Galerije '73 Mirela Pudar i ujedno pozvala najmlađe stanovnike da posete besplatne kreativne radionice pod nazivom „Letujte u Sremčici“, koje se održavaju u Galeriji „Sanja“ u ovom čukaričkom naselju.

Zaslužnim pojedincima i udruženjima uručene su plakete za podršku i pomoć u realizaciji ove manifestacije, a među dobitnicima je i predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, koji je od stupanja na čelo Opštine prepoznao i podržao potencijale lokalne zajednice kroz poboljšanje putne infrastrukture, kvaliteta života, bolje dostupnosti drugim delovima grada, kao i unapređenje kulturnog života.


otvorena manifestacija dani sremčice

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik