Akademija Oxford

Predškolska ustanova Čukarica, u saradnji sa Gradskom opštinom Čukarica, u svečanoj sali GO Čukarica organizovala je okrugli sto pod nazivom...

Okrugli Sto u Okviru Projekta “Tata, Mama, Igrajte se sa Nama” na Čukarici

Predškolska ustanova Čukarica, u saradnji sa Gradskom opštinom Čukarica, u svečanoj sali GO Čukarica organizovala je okrugli sto pod nazivom "Mogući načini intersektorske saradnje i građenje mreže podrške oko porodice - iskustva iz PU Čukarica". Okrugli sto realizuje se u okviru projekta pod nazivom "Tata, mama, igrajte se sa nama – podrška ranom razvoju dece i unapređivanju roditeljskih kompetencija kroz umrežavanje u lokalnoj zajednici”, koji PU Čukarica u saradnji sa Udruženjem stručnih saradnika i saradnika PU Srbije realizuje u sklopu nacionalnog Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovodi uz finansijsku podršku Svetske banke.

Prisutne su pozdravili predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, pomoćnik sekretara Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda Igor Raičević i direktorka Predškolske ustanove Čukarica Biljana Gajić.

Predsednik GO Čukarica Srđan Kolarić je izrazio zadovoljstvo što je upravo Čukarica jedna od tri beogradske opštine koja je dobila grant za realizaciju projekta namenjenom inkluzivnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u junu 2019. godine pokrenulo je proceduru dodele grantova za finansiranje projekata jedinica lokalne samouprave, u sklopu projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“. Kroz zajedničko promišljanje, tim Predškolske ustanove Čukarica kreirao je projekat „Tata, mama, igrajte se sa nama“. Izuzetno mi je drago što danas sa nama na okruglom stolu učestvuju sve relevantne institucije iz lokalne zajednice, a pored njih predstavnici Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, nevladinih i romskih organizacija i drugi. Trudićemo se da i dalje budemo podrška PU Čukarica u svim projektnim aktivnostima, od organizovanja zajedničkih sastanaka i dogovora, do motivisanja roditelja da učestvuju u projektu“, poručio je predsednik Kolarić dodavši da ćemo na Čukarici imati još tri nova vrtića, što će značajno povećati kapacitete Predškolske ustanove.

Pomoćnik sekretara Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda Igor Raičević izrazio je zahvalnost GO Čukarica na razumevanju koje pokazuje za saradnju sa Predškolskom ustanovom, ali i sa osnovnim školama, istakavši da bi voleo da se i ostale opštine ugledaju na Čukaricu.

“Ranije smo inkluziju vezivali za decu sa smetnjama u razvoju, a dobra stvar u ovom projektu je to što uključujemo decu koja nisu u sistemu. Deca se na najbolji način socijalizuju u okviru predškolske ustanove i stvaraju zdrave navike”, rekao je Raičević istakavši da je ovaj projekat lep primer kako je predškolska ustanova okupila sve partnere za dobrobit dece i njihovih roditelja.

Direktorka PU Čukarica Biljana Gajić je rekla da je Predškolska ustanova pokrenula inicijativu, a da je GO Čukarica pomogla da se svi akteri uvežu i naprave okrugli sto.

“Kratke programe smo do sada realizovali u vrtićima “Sveti Sava”, “Radosno detinjstvo”, “Gorica” i “Carić”, uključili smo 135 dece u projekat, sa kojima je radilo devet motivisanih vaspitača. Period kovida je napravio poteškoće u realizaciji, ali ni u jednom momentu nismo stali sa projektom. Do sada su sa nama u programima i radionicama bili uključeni 23 tata i jedan stariji brat. Ceo tim je organizovao 50 podrška za razvoj porodica, koje su se realizovale kroz radionice, a podeljeno je 70 edukativnih paketa za decu”, rekla je Biljana Gajić naglasivši da je organizovana onlajn horizontalna razmena sa PU Zrenjanin i PU “Poletarac” iz Odžaka, kao i da je na vebinaru koji je kreirao tim PU učešće uzelo 249 učesnika.

Biljana Gajić je podsetila prisutne na to da su u okviru projekta opremljene tri radne sobe i dva prostora za podsticanje ranog dečjeg razvoja.

Nakon pozdravnih reči, potpisan je Memorandum o saradnji između Gradske opštine Čukarica, Predškolske ustanove Čukarica, DZ “Dr Simo Milošević”, GCSR – Odeljenje Čukarica, OŠ “Miloje Pavlović”, ŠOSO “Sveti Sava” Umka i Kulturne ustanove Galerija '73.

Unapređenje dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja jeste glavni cilj ovog Projekta. Cilj se realizuje putem povećanja broja mesta u visokokvalitetnim predškolskim ustanovama, unapređivanja kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja (uvođenje i primena novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja), kao i unapređivanja inicijalnog obrazovanja i profesionalnog razvoja zaposlenih u predškolskom sistemu.
O načinu saradnje GO Čukarica i PU Čukarica u smislu podrške porodicama iz osetljivih grupa govorila je članica Opštinskog veća Stana Lukić.

Svoja iskustva u povećanju obuhvata, realizaciji kvalitetnih programa i građenju mreže podrške kao i unapređivanju i proširivanju dalje intersektorske saradnje predstavili su saradnici PU Čukaric.


projekat tata mama igrajte se sa nama okrugli sto

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik