Akademija Oxford

Gradska opština Čukarica obeležila je krsnu slavu – Silazak Svetog Duha na apostole, u narodu poznatiju kao Svete Trojice.

Opština Čukarica Proslavila Slavu – Silazak Svetog Duha na Apostole

Praznik Silazak Svetog Duha na apostole praznuje se kao dan ustanovljenja Crkve Hristove, slavi se uvek nedeljom, pedeseti dan po Vaskrsu.

Sveta liturgija održana je u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, a potom je ispred Hrama formirana litija, koja se kretala Kirovljevom, Požeškom, Kijevskom i LJeškom ulicom do Šumadijskog trga, odnosno zgrade opštine Čukarica. U tradicionalnoj litiji, uz sveštenstvo čukaričkih hramova, pored velikog broja vernika, bili su i predstavnici Gradske opštine Čukarica na čelu sa predsednikom Srđanom Kolarićem.

Obred osvećenja i lomljenja slavskog kolača održan je u zgradi Opštine, uz prisustvo najužeg kruga zaposlenih, zbog poštovanja epidemioloških mera, a činodejstvovao je starešina hrama Svetog Velikomučenika Georgija protojerej-stavrofor Časlav Marinković, koji je potom pozdravio sve prisutne.

U svojoj besedi, protojerej-stavrofor Časlav Marinković je govorio o velikom prazniku, koji je rođendan Crkve Hristove. Poželeo je svim građanima Čukarice puno zdravlja i duhovne snage, da prebrodimo teškoće koje su nas u prethodnoj godini zadesile, a predsedniku i zaposlenima da nastave sa istom snagom i energijom da vode opštinu.

Domaćin ovogodišnje slave i predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić je istakao da se krsna slava proslavljala i u najslavnijim danima naše istorije, ali i u teškim trenucima, i sačuvala se kao najveća svetinja našeg naroda.

„Čukarica je naš dom, te i ove godine, ali u malo specifičnim okolnostima, obeležavamo ovaj važan praznik skromno, duboko uvereni da ćemo sledeće godine moći da svečarske dane proslavimo kako dolikuje. Naša je obaveza i dužnost da se prilagodimo novonastaloj situaciji i da sačuvamo zdravlje naših sugrađana, ali ujedno da ne zaboravimo ovaj veliki hrišćanski praznik i nastavimo da ga slavimo”, poručio je Srđan Kolarić poželevši prisutnima da današnji dan provedu u sreći, zdravlju, miru i ljubavi.

“Iskreno se nadam da će nam naredna godina svima biti uspešnija i berićetnija i da ćemo se nakon iskušenja kroz koja smo prošli tokom pandemije ponovo okupiti kao prethodnih godina. Opština Čukarica kao odgovorna lokalna samouprava je uvek bila u službi građana i stremila ka dobrobiti građana, a sve sa ciljem da se unapredi kvalitet života svih Čukaričana”, naglasio je Kolarić.

Obredu rezanja slavskog kolača prisustvovali su narodni poslanici dr Vladimir Orlić i Viktor Jevtović.

Duhovi, Trojice, Trojičin dan ili Pedesetnica je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Silazak Svetog Duha na apostole u Jerusalimu, pedeset dana nakon Hristovog Vaskrsenja. Hrišćani ovaj praznik slave i kao Dan ustanovljenja Crkve Hristove.


proslava slave silazak svetog duha na apostole

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik