Akademija Oxford

U cilju podrške Srpskim dopunskim školama u dijaspori, danas je u Kulturnom centru „Čukarica“ održan okrugli sto na temu „Saradnja i podrška Srpskim dopunskim školama u dijaspori“.

Okrugli Sto na Temu „Saradnja i Podrška Srpskim Školama u Dijaspori“ na Čukarici

Okruglom stolu su prisustvovali: predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Sektor za osnovno i predškolsko obrazovanje, Jasna Radojičić, predstavnik GO Čukarica za kulturu, Aleksandar Blagojević, koordinatori Srpskih dopunskih škola iz Nemačke, Biljana Bukinac i Tatijana Popović, i Francuske, Blaženka Trivunčić i Marija Praizović, profesor srpskog jezika i književnosti, Danijela Aleksić, koordinator projekta „Čitalačka značka“, Violeta Đorđević, viši savetnik biblioteke Grada Beograda, saradnik na projektu, kao i predstavnici prosvetnih radnika iz osnovnih škola na Čukarici.

Sastanak je vodila Milena Mitrović, urednik programa i autor ovog projekta.

Pre početka diskusije, prisutne je pozdravio direktor KC „Čukarica“, Miodrag Rakočević, koji je istakao značaj projekta „Moje nasleđe – Čitalačka značka“ u uspostavljanju kulturnih mostova između matice i dijaspore.

Prisutni su se putem video prezentacije u kraćim crtama upoznali sa svim programima koji su realizovani od početka, 2018. do ove 2021. godine.

Nakon prezentacije predstavljeni su planovi i projekti za narednu školsku godinu: nastavljaju se programi „Čitalačka značka“ i akcija „Knjiga za druga“, dogovoreno je pisanje i publikacija „Najlepše bajke“ i uključivanje starijih učenika iz dijaspore u realizaciju šestog broja časopisa „Tinejdžer“, čija će tema biti „Pisma iz dijaspore“.

Dogovoreno je i da se nastavi sa obeležavanjem svih značajnih datuma za srpski jezik i kulturu: Dan slovenske pismenosti, Dan prosvednih radnika, Dan rođenja Vuka Karadžića...

Saradnica na projektu, Danijela Aleksić, istakla je da su ovakvi programi postojali i ranije ali nisu bili vidljivi dovoljno jer su bili pojedinačni, bilo je potrebno da nas KC „Čukarica“ projektom „Moje nasleđe – Čitalačka značka“ okupi i tako učini vidljivim sve napore koji svi prisutni čine u očuvanju srpskog jezika, pisma i kulture.

Predstavnica Ministarstva prosvete, Jasna Radojičić, pohvalila je i istakla značaj ovog projekta u jačanju veza matice sa dijasporom.

 

podrška okrugli sto saradnja srpske škole u dijaspori

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik