Akademija Oxford

Peti Sabor čovekoljublja, u oraganizaciji Crvenog krsta Čukarice i Gradske opštine Čukarica održan je danas u Parku na Banovom brdu.

Održan Peti Sabor Čovekoljublja na Čukarici

Na ovoj tradicionalnoj humanitarnoj manifestaciji, okupilo se 30 ustanova socijalne zaštite, specijalne škole i humanitarne organizacije iz Srbije, Republike Srpske i Sjedinjenih Američkih Država, koje su tokom trajanja manifestacije građanima i privrednicima predstavile delatnosti kojima se bave, kao i kategorije korisnika o kojima brinu i potrebe koje imaju.

Ovu jedinstevenu manifestaciju pre pet godina pokrenuo je Crveni krst Čukarice i opština Čukarica sa namerom da ostvari humanu kontinuiranu humanu misiju povezujući one koji mogu i žele da ppomognu sa ustanovama i pojedincima kojima je priga i podrška u svakodnevnom životu potrebna.

„Sabor čovekoljublja“, otvorili su korisnici Doma za smeštaj odraslih lica Kulina,ko iji su izveli predsatvu „Životni voz - priča o nama“ i ovom životnom pričom pokrenuli brojna pitanja , podsećajući da je život najvrednije što imamo.

Nakon gostiju iz Kulina prisutnima se obratio ppokretač manifestacije sekretar Crvenog krsta Čukarica Zvezdan Bradić koji se zahvalio svima koji su svojim učešćem podržali Sabor, i prepoznali značaj ove misije. Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić je zahvalio gostima iz Kulina, ministarki za rad Dariji Kisić Tepavčević koja je prisustvovala Saboru i svima koji su svojim učešćem i radom iskazali solidarnost i brigu za druge. „Kada je Crveni krst Čukarice, sa kojim godinama imamo izuzetnu saradnju došao na ideju da napravi susret dobrotvora i onih kojima je briga i podrška potrebna, nismo ni očekivali da će dostići ove razmere, ali smo je odmah podržali, i drago nam je da iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika koji žele da pomognu. Drago mi je da smo u prilici i da im zahvalimo dodeljujući nagrade „Čari čovekoljublja“, i podsetimo na solidarnost i empatiju koja nam je u protekloj godini bila više nego potrebna“, dodao je predsednik.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijala pitanja Darija Kisić-Tepavčević je dirnuta predstavom, zajedno sa učesnicima iz Doma Kuline, rekla da predstava dovoljno govori i podseća nas da moramo da se takmičimo u pružanju dobrote, da se trudimo da u sebi razvijamo ljubav prema bližnjim i ljudima koji nas okružuju, jer sami ne možemo da opstanemo niti da zatvaramo oči pred tuđim problemom.

Ministarka je ovom prilikom , zahvalila svim učesnicima, Srvenom krstu i opštini Čukarica na pokretanju i organizaciji ove jedinstvene akcije. Oovm prilikom ona je dodelila nagrade „Čari čovekoljublja“, koje Sabor dodeljuje pojedincima i kolektivima koji su pokazali izuzetnu humanost i čovekoljublje. Ove godine dobitnici su: preduzeće Henkel Srbija D.O.O. za donaciju higijenskih
artikala iskorišćenih za pomoć urgoženim kategorijama stanovništva tokom kovid
krize, kao i za humanitarnu akciju koja je omogućila oporavak dece sa smetnjama u
razvoju, gospođa Nataši Dunjić –restoran „Đurđev grad“, za višegodišnju pomoć u prihvatu dece sa Kosova i Metohije, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu- za izradu više hiljada zaštitinih vizira koji su donirani kliničko bolničkim centrima, bolnicama, domovima zdravlja, fakultetima i humanitarnim organizacijama, FK“ Crvena zvezda“ - za realizaciju akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojima je prikupljeno ukupno 1466 jedinica krvi kao i za pomoć u organizovanju posete Beogradu dece sa Kosova i Metohije, medijskoj kući Radio televiziji Srbije - emisiji "Ovo je Srbija" za najveći broj priloga koji se odnose na promociju čovekoljublja i razvijanju osećaja solidarnosti.

Manifestaciji su prisustvovali i predsednica Skupštine GO Čukarica Lidija Jovanović, pomoćnik ministra Miladin Brković, ppredsednica Crvenog krsta Beograda prim dr Vesna Libek, pomoćnik predsednika GO Čukarica Jovica Gostojić članovi Veća Stana Lukić i Slaviša Šotra.

Nakon dodele nagrada, posetioci su obišli štandove učesnika Sabora i razgovarali sa njima . U umetničkom programu učestvovali su mladi iz ŠOSO „Sveti Sava“, Ustanove za decu i mlade Sremčica,učenici OŠ „Miloje Pavlović“, ansambl „Ima dana“ i umetnici Aleksandar Dunić i Tijana Vučetić.

Sabor je održan uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera na otvorenom, a preporučeno je i da učesnici budu vakcinisani.

 

održan peti sabor čovekoljublja

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik