Akademija Oxford

Dan oslobođenja Zemuna u Drugom svetskom ratu, 22. oktobar, obeležen je polaganjem venaca na Spomenik palim borcima od 1941. do 1945. godine.

Obeležen dan Oslobođenja Zemuna - 22. Oktobar

Poštu oslobodiocima, borcima Narodnooslobodilačkog rata i svim žrtvama fašističkog terora, odali su predsednik Skupštine GO Zemun Miroslav Gajić i član Veća GO Zemun dr Stanislav Glumac, kao i predstavnici gradskog i opštinskog odbora SUBNOR-a, boračkih udruženja i građani Zemuna. Polaganju venaca je prisustvovao i ratni veteran pukovnik-pilot Borisav Filipović, pripadnik 21. srpske udarne divizije koja je učestvovala u oslobođenju Beograda.

Beogradska operacija predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Združene jedinice Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije, u teškim borbama od 12. do 20. oktobra 1944. godine, oslobodile su Beograd i veliki deo Srbije. Beogradskom ofanzivom okončana je 1287 dana duga nemačka okupacija Beograda, a u oslobađanju glavnog grada poginulo je više hiljada boraca i civila.

Borbe za oslobođenje Zemuna otpočele su odmah po prelasku partizanskih jedinica i Crvene armije preko Savskog mosta, 21. oktobra 1944. godine. Posle teških borbi, u noći između 21. i 22. oktobra, oslobođena je Bežanija, a 22. oktobra, posle slamanja otpora na aerodromu i kod železničke stanice oslobođen je Zemun.

Dan kasnije, 23. oktobra oslobođena je Batajnica i tradicionalno se u spomen na 220 sugrađana postradalih za slobodu 1945. godine, polažu venci na spomenik palim borcima u centru ovog zemunskog naselja.


zemun opština zemun obeležen dan oslobođenje 22 oktobar

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik