Akademija Oxford

Odgovarajući na interesovanje Zvezdaraca da već u prvim danima posle praznika nastavi organizovanje kreativnih radionica, Volonterski servis Zvezdare je u svom prostoru organizovao radionicu izrade minijaturnih bašti.

Minijaturne bašte u Volonterskom servisu Zvezdare

Primereno godišnjem dobu, korišćene su biljke koje opstaju u prirodi tokom cele godine- čuvarkuće, šumske puzavice i pelceri „žive ograde“.

Uz pomoć veštih radioničarki Zorice i Marije, učesnici su napravili maštovite minijaturne bašte koje su poneli kao praznične poklone Volonterskog servisa Zvezdare.

Ova radionica se realizuje skoro deset godina u okviru programa Urbani baštovani koja ima za cilj da približi žiteljima urbanih sredina značaj i lekovitost druženja sa biljkama, promoviše human odnos pojedinaca prema životnoj sredini i „zelenom svetu“. I ova, januarska, radionica pokazala je da svako od nas može da nauči da gaji biljke i da od svog životnog prostora napravi malu botaničku baštu u kojoj će uživati.

Najmlađa šestogodoišnja Sofija, dvoje tinejdžera Marija i Lazar i srednjovečna Jasmina, uz druženje i učenje, rado su se prihvatili pripremljenog materijala i detalja za svoje „baštice“- kamenčića, šišarki, ukrasa od staklenih perli, crvenih bubamara koje donose goste i sreću. Odlazeći sa radionice, svi su obećali da će sa zadovoljstvom do proleća svoja dvorišta i terase raspremiti i pripremiti za nove biljke jer- tako se ponašaju pravi baštovani.

U uslovima epidemije- izolacije, straha i neizvesnosti, bavljenje svetom biljaka u svojim dvorištima, terasama i prozorima posebno je lekovito i ima terapeutski značaj.

Nakon edukacije i radionica, za sve učesnike pripremljeni su pokloni- semenski materijal i napravljene minijaturne bašte. Neophodan materijal je obezbedila Gradska opština Zvezdare.

Radionica je organizovana u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama.


volonterski servis minijaturne bašte

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik