Akademija Oxford

Tribina pod nazivom “Do inkluzije, kroz komunikaciju“ održana je u SC Žarkovo, u organizaciji udruženja „Zajednica za aktivno društvo“ i uz podršku Gradske opštine Čukarica...

Do inkluzije, kroz komunikaciju

Tribina pod nazivom “Do inkluzije, kroz komunikaciju“ održana je u SC Žarkovo, u organizaciji udruženja „Zajednica za aktivno društvo“ i uz podršku Gradske opštine Čukarica, a bila je posvećena najosetljivijim grupama društva- osobama koje imaju određenu vrstu invaliditeta, kao i grupama koje imaju neku dodatnu ranjivost.

U ime opštine Čukarica, tribini je prisustvovala Stana Lukić, članica Veća GO Čukarica, a učesnici su bili i direktor Sportske organizacije Čukarica Zoran Malović i profesor Hemijsko-prehrambeno-tehnološke škole Dejan Milojković, koji je govorio o inkluziji u nastavi. Svoja lična iskustva prisutnima su preneli Stefan Marković i Tijana Vučetić, a događaju su prisustvovali članovi udruženja „Zajednica za aktivno društvo“ Gordana LJubičić i Verica Ćirić, kao i roditelji i osobe sa invaliditetom.

Cilj tribine bio je da ukaže na značaj inkluzije, te svakodnevne podrške osobama sa invaliditetom i ranjivim društvenim grupama, a bila je to prilika i da se osobe sa invaliditetom upoznaju sa besplatnim programima i sadržajima na Čukarici u kojima mogu učestvovati.

Obraćajući se prisutnima članica Veća Stana Lukić je podsetila da opština Čukarica kontinuirano sprovodi programe koji doprinose svakodnevnom kvalitetu života osobama kojima je potrebna dodatna podrška. Ona je podsetila na program hipoterapie za predškolce, koji je opština Čukarica pokrenula, zatim na pomoć geronto službe , a istakla je i da je Čukarica jedna od prvih opština u Beogradu koja je instalirala indukcionu petlju za implifikaciju govora za osobe sa oštećenim sluhom, te daveliku pažnju posvećuje inkluziji u svakodnevnom životu.

Direktor Sportskog saveza Čukarice Zoran Malović istakao je da Sportski centar Čukarica podržava rad i aktivnosti udruženja u okviru Sportske organizacije Čukarice i SC Žarkovo, čiji objekti i resursi stoje na raspolaganju osobama sa invaliditetom. Tako je , u cilju lakšeg pristupa postavljena rampa na ulazu u centar, a uskoro će biti postavljen i lift koji će omogućiti i lakši pristup salama na spratu. Direktor je rekao da je Sportska organizacija Čukarice otvorena za saradnju i da ima 20 stručnih sportskih trenera koji mogu da pružaju podršku u sportskim i rekreativnim aktivnostima i ovom prilikom se zahvalio na poverenju koje im je udruženje pružilo u sprovođenju ove društveno-odgovorne misije. Profesor Dejan Milojković je istakao važnost podrške školama u funkciji razvoja kvaliteta inkluzivnog obrazovanja, a bilo je više reči o primeni inkluzije u praksi i koliko je vremenom ovakav način nastave napredovao.Stefan Marković je prisutnima govorio o svojim problemima sa kojima se tokom školovanja suočavao, kao osoba sa invaliditetom, te o odnosu okoline, posebno tokom osetljivog perioda odrastanja , dok je Tijana Vučetić govorilao svom iskustvu i o posebnoj ranjivosti žrtava porodičnog nasilja. Roditelji su postavljali brojna pitanja i isticali koliko je inkluzija doprinela da školovanje i odrastanje osoba kojima je potrebna dodatna podrška, lakše nego ranije.


inkluzija komunikacija

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik