Akademija Oxford

Gradska opština Zvezdara i njena Kancelarija za pomoć osobama sa invaliditetom i ove godine tradicionalno obeležavaju 3. decembar-Međunarodni dan osoba sa invaliditetom skretanjem pažnje i podizanjem svesti o pravima i položaju osoba sa invaliditetom.

GO Zvezdara Obeležava Međunarodni Dan Osoba sa Invaliditetom

Kao i svake godine- 3.decembra, Kancelarija i Opština nastoje da promovišu inkluziju i učešće osoba sa invaliditetom u svim segmentima društva, sa posebnim naglaskom na oblasti zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja.

Globalna kriza je produbila nejednakosti i težak položaj osoba sa invaliditetom u društvu, naglašavajući da rad na inkluziji ostaje ključni imperativ. Osobe sa invaliditetom su jedna od kategorija stanovništva koja je najteže pogođena virusom Covid-19. Zbog toga, pored drugih važnih aspekata, briga o mentalnom zdravlju je krucijalna.

Ove godine, u skladu sa epidemiološkom situacijom, Kancelarija za pomoć osobama sa invaliditetom poziva sugrađane sa Zvezdare da se jave na broj telefona Kancelarije 7822-547 u četvrtak 3. decembra 2020., od 9 do 14 časova, gde mogu da dobiju adekvatnu psihološku podršku i informacije vezane za njihovu specifičnu situaciju. Takođe, pozivamo sugrađane sa invaliditetom da iznesu svoje sugestije i predloge kako Opština, u skladu sa svojim nadležnostima, može da unapredi svoje programe koji su njima namenjeni.

Fokus grupom u Kancelariji za pomoć osobama sa invaliditetom prikupljene su preporuke učesnika za konstruktivno prevazilaženje teškoća u doba epidemije. NJihove preporuke su:

- Ograničite svakodnevno slušanje vesti jer svako preterivanje sa informacijama o posledicama izaziva dodatni stres.
- Nemojte dodatno dramatizovati situaciju sa epidemijom, proći će.
- Najbolje je da se što pre navikente na korišćenje maske.
- Brigom za sebe sami sebe ćemo najbolje sačuvati.
- Postojanje solidarnosti- porodične, komšijske i između roditelja mnogo su važni za sve.
- Važno je da tražimo pomoć i da se međusobno povezujemo.


U svoju mrežu podrške uključite sve koje znate u svom okruženju- porodicu, prijatelje, komšije, lokalnu samoupravu, socijalne i zdravstvene ustanove i civilni sektor
- Kad god možete šetajte se i budite aktivni, fizička aktivnost je važna
-  Važno je čitanje, nastaviti sa komunikacijom i svojim hobijima kao i razvijanje interesovanja.

Navedene preporuke u štampanoj formi sugrađani mogu da preuzmu u Kancelariji za pomoć osobama sa invaliditetom (Dimitrija Tucovića 83, MZ Bulbuder) i u narednom periodu, posle Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

 


obeležavanje osobe sa invaliditetom međunarodni dan

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik