Akademija Oxford

Kako širom sveta, tako i u našoj zemlji, od izbijanja epidemije korona virusa, zabeležen je porast prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Opština Zvezdara Obeležava „16 Dana Aktivizma Protiv Nasilja nad Ženama“

Zatvorenost u kućama, rad od kuće, ograničenja kretanja, izolacija, finansijska i egzistencijalna nesigurnost i povećan nivo stresa predstavljaju faktore rizika za povećan stepen nasilja nad ženama u okvirima sopstvenog doma. Izolacija od pozitivnih i podržavajućih veza sa socijalnom sredinom, otežan dolazak do informacija i usmerenost društva i institucija na borbu protiv pandemije, stvorili su uslove da se nasilje u porodici pojača i proširi.

Komisija za rodnu ravnopravnost predsednika GO Zvezdara i ove godine se priključuje globalnoj svetskoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kako bi podigli svest društva o značaju borbe protiv nasilja , Komisija za rodnu ravnopravnost pripremila je flajer u kome je objašnjeno kako prepoznati nasilje, kome prijaviti, kakve su kazne kao i brojeve telefona svih institucija i službi kome  žrtve nasilja mogu da se obrate.

U skladu sa epidemiološkom situacijom Komisija za rodnu ravnopravnost pripremila je sledeće aktivnosti:

– U saradnji sa pozorištem „Pan teatar“na youtube-u će biti emitovana predstava „Sama je tražila“ čija je tema nasilje nad ženama. Predstava je omnibus sastavljen od priča, monologa i ispovesti onih koji su umrli. Autori priča su dramski pisci iz Srbije, Hrvatske, Irske i Švedske. Pored ličnih iskustava, materijal korišćen kao inspiracija su i policijski izveštaji.
25.11. i 6.12.2020. u 20 sati – link ka predstavi biće postavljen na sajtu GO Zvezdara i društvenim mrežama;

https://youtu.be/oVp82KDgY4o

–Besplatna pravna pomoć za žrtve nasilja – Na inicijativu Komisije za rodnu ravnopravnost tokom „16 dana aktivizma“ u GO Zvezdara je otvoren telefon na koji žrtve nasilja mogu dobiti savete pravne prirode u vezi sa svim što je potrebno da urade kako bi zakonski zaštitile sebe i članove svojih porodica.
ponedeljkom, sredom i petkom od 8 do 10 sati
Tel. 011/3405-971, imejl: vesna.maljkovic@zvezdara.org.rs

– Savetovalište za pojedince i porodice Volonterskog servisa Zvezdare će, u narednom periodu pružati psiho-socijalnu podršku ženama koje imaju iskustvo nasilja u porodici, kao i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja. NJihov poziv će biti upućen na stručnu savetnicu, koja će im pružiti adekvatnu psihološku podršku i informacije vezane za njihovu specifičnu situaciju.
Tel.: 011/2864-426, četvrtkom od 10 do 14 sati

- Besplatne savete o pravilnoj izbalansiranoj ishrani, ishrana kod žena u menopauzi kako i o načinima za jačanje imuniteta, pripadnice lepšeg pola sa Zvezdare mogu dobiti od nutricionistkinje i farmaceuta Marije Rapaić.
sreda i petak od 15 do 18 sati
Tel.: 064/586-6635 Marija Rapaić, nutricionista i farmaceut

Pored ovih aktivnosti, Komisija za rodnu ravnopravnost Zvezdare objavljivaće i tekstove čiji je cilj podizanje svesti pojedinaca i društva kada je u pitanju borba protiv svih vrsta nasilja.


obeležavanje zvezdara opština zvezdara nasilje nad ženama

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik