Akademija Oxford

13. BOSIFEST – Beogradski Internacionalni Filmski festival Osoba sa invaliditetom završen je dodelom nagrada najboljim filmovima u Jugoslovenskoj kinoteci.

13. BOSIFEST – Beogradski Internacionalni Filmski festival Osoba sa invaliditetom

Gran pri 13. Bosifesta osvojio je film “ŠTAKA/CRUTCH”,  u režiji Sachi Cunningham,  Chandler Evans Vayabobo (SAD)

Obrazloženje nagrade Gran pri žirija koje je pročitao član žirija BOSIFEST 2022 Janko Baljak glasi:

Žiri je jednoglasno doneo odluku da Gran pri ovogodišnjeg festivala dodeli filmu “Štaka”
Ovo nije samo priča o čoveku na štakama koji svoj invaliditet od ranog detinjstva pretvara u umetnički performans. Ovo je film o bezgraničnoj snazi ljudske volje i nasušnoj potrebi za slobodom. Podjednako važan i inspirišući za sve ljude koji se sureću sa preprekama ali i za one koje nikakvih prepreka u životu nemaju. Život je čudo sa ili bez štaka.  

Nagradu je primio  jedan od reditelja filma “Štaka” i gost ovogodišnjeg BOSIFEST –a Chandler Evans Vayabobo.

On se BOSIFEST-u,volonetrima i publici zhavalio na srpskom, a zatim svoje obraćanje nastavio na engleskom jeziku.

- Večeras imam čast da primim ovu nagradu. Dok smo snimali film nismo mogli ni sanjati da ćemo stići dovde, da ću doći ovde i upoznati divni Beograd. BOSIFEST je bio neverovatno iskustvo i to je festival koji je u ravni sa svim ostalim festivalima u svetu. Svi filmovi koje ste mogli da vidite ovde daju neki nov pogled na svet i novu perspektivu. I zato kad odete odavde hvalite se svime što ste videli i doživeli na BOSIFEST-u, kako bi drugi postali ljubomorni, a onda i oni poželeli da dođu na BOSIFEST – rekao je Chandler Evans Vayabobo.

On je na kraju na srpskom rekao da je ceo festival “strava”, a potom je napravio zajednički selfi sa publikom dok je cela sala uzvikala ime filma “Štaka”.

Nagradu za najbolju režiju dobio je film “Penelope ljubavi moja” , u režiji Claire Doyon (Francuska)

Obrazloženje žirija za najbolju režiju koje je pročitao član žirija Janko Baljak glasi:

 Ima li teežeg zadatka nego 18 godina režirati sopstvenu životnu dramu u kojoj glavnu ulogu igra vaša autistična ćerka. Bolno iskrena autobiografija, priča o majčinskoj ljubavi i borbi koja ne poznaje granice. Besprekorna režija, film koji se urezuje u pamćenje.    

Nagrada za najbolji scenario pripada filmu “Naša srca nisu invalidna”, u režiji: Josh Dunn, Orit Shimobi (Kanada)

Obrazloženje žirija nagrade za najbolji scenario koje je pročitao član žirija Janko Baljak glasi:

Ovo je istraživački dokumentarac o često tabuiziranoj temi ljubavnog života osoba sa invaliditetom, Josh Dunn u dvostrukoj ulozi istraživača i aktera. Bez patetike, višeslojno i do kraja iskreno. Film u kome se tuga i gorki humor neosetno prepliću u celinu koja nas uči da je ljubav komplikovana, a da su ljubavni problemi identični bez obzira u kakvim se životnim okolnostima romanse odvijaju.

Putem video poruke publici se na BOSIFEST 2022 obratio Josh Dunn.

U ime nagrađenih nagradu je primila Olgica Marinković ispred Ambasade Kanade. Ona se prisutnima i obratila:

- Izuzetno mi je drago što u ime Kanade i kanadskih umetnika mogu da primim nagradu. Oni su sa nama ovde svim svojim mislima i u srcima i žao mi je što na kraju koautorka filma Orit Šimani nije mogla da dođe. Osobe sa invaliditetom se stalno suočavaju sa istim borbama bez obzira gde žive i na kom kontinentu. To ste svi vi koji ste gledali filmove na BOSIFEST-u mogli da uočite – rekla je Olgica Marinković ispred Ambasade Kanade.

Ona se zahvalila BOSIFEST–u i organizatorima Hendi centru Kolosem na istrajnosti da svima približe ono sa čim se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju.   

Prvo specijalno priznanje BOSIFEST 2022 pripalo je filmu “Nisam te video tamo” u režiji Reid Davenport (SAD)

Obrazloženje žirija koje je pročitao član žirija Janko Baljak glasi:

Ovaj jedinstveni roud muvi snimljen je iz perspektive osobe sa kolicima, neprekinut pokret kamere i dugo meditativno putovanje Reda Davenporta kroz Ouklend može biti putovanje kroz svaki grad sa manje ili više prepreka. Provokativan, hrabar, angažovan. Ovaj film je najbolji predstavnik autorskog filma koji od početka do kraja kreira osoba sa invaliditetom.

Drugo specijalna priznanje BOSIFEST 2022 pripalo je filmu “Za one koji vide” Andzrej Milewski (Engleska)

Obrazloženje žirija koje je pročitao član žirija Janko Baljak glasi:

Ova poetsko-filozofska minijatura nas na sugestivan način sa lakoćom uvodi u svemir slabovidih osoba. Potpuno novo gledalačko iskustvo donosi nam perspektivu više osoba potpuno različitih životnih sudbina i starosti. Inteligentno ispričano i estetski zavodljivo ovo delo otvara gomilu pitanja za “one koji vide”, kako tačno i precizno glasi naziv filma, posveta je gledalištu.

Član ovogodišnjeg žirija Janko Baljak pre nego što je pročitao imena nagrađenih obratio se publici,  

-Žiri je ove godine imao jako težak zadatak. Selekcija je bila izuzetna. Ja sam ove godine bio u prilici da budem još u dva međunarodna žirija i moram da priznam da mi je najteže bilo da donosim odluku na BOSIFEST-u – rekao je Baljak.

Prisutnima se na zatvaranju festivala obratio i direktor BOSIFEST–a Darko Ivi
.
- Nadam se da ste uživali u filmovima jer mislim da ste imali prilike da pogledate zaista sjajne filmove. Nadam se da ste  možda mogli da naučite nešto što danas promiče našem društvu, a to je da se vratimo nekim pravim vrednostima. Nadam se da smo uspeli malo da vam približimo nas osobe sa invaliditetom, da u svojim školama i fakultetima, kada vidite osobe poput mene, gluve, nagluve osobe, osobe sa cerebralnom paralizom ili bilo kojom drugom vrstom invaliditeta da im pružite podršku, a ne sažaljenje. Da ponekad izađete sa njima, zajedno u pozorište, bioskop pa zašto ne i u diskoteku. Da im date vetar u leđa, ali i razumete da smo mi sastavni deo društva i da se deca sa invaliditetom svakodnevno bore da mogu da završe škole i upišu fakultete. Da pokušate bar pet minuta da razmišljate kao osobe sa invaliditetom  i zamislite na koje sve barijere oni nailaze, uspevajući na kraju sve da pobede. Da su te godine, posebno u srednjoj školi, osetljive, i da ako im se ne približite, može im biti još teže da dođu do kraja školovanja.
Zahvaljujem se svima koji su pomagali i podržavali Festival. Pre svega bi se zahvalio svim učesnicima koji se se prijavili na konkurs. Propozicije festivala su takve da neko mora da bude nagrađen. Međutim, za mene su svi učesnici njih 150 koji su se prijavili na ovogodišnji festival, pobednici BOSIFEST-a. Oni su svi heroji jer su snimili 150 filmova u ovako teškim vremenima kada imamo epidemiju, i kada smo okruženi mračnim misilima sa svih strana.
Ovogodišnji BOSIFEST – Beogradski Internacionalni Filmski festival osoba sa invaliditetom održan je od 17. do 19. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci pod sloganom “Nevidljive linije”. Svake godine članovi žirija su eminentni filmski stvaraoci.

Članovi žirija Bosifest 2022 su: Dejan Petrović, scenarista i reditelj, Marija Stojnić, rediteljka i producentkinja dokumentarnih filmova i Janko Baljak, filmski i televizijski reditelj.

Organizator BOSIFEST je Hendi centar Koloseum uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Beograda, Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Srbije, Lidla, Skay hotela i Kopernikus Hotela Prag.
Detaljne informacije o festivalu možete pronaći na sajtu bosifest.rs


osobe sa invaliditetom bosifest filmski festival

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik