Akademija Oxford

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, Ministarstva kulture i informisanja i Uprave za dijasporu i saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije

Nela Mihaljlović Otvorila 46. Međunarodni Festival Monodrame i Pantomime u Zemunu

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, Ministarstva kulture i informisanja i Uprave za dijasporu i saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u prepunoj sali Pozorišta lutaka ”Pinokio” 1. jula otvoren je  46. Međunarodni festival monodrame i pantomime.

Ključeve Zemuna prvakinji Narodnog pozorišta u Beogradu Neli Mihajlović, koja je ovu značajnu kulturnu svetkovinu proglasila otvorenom,  predao je sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković.

”Festival monodrame i pantomime je odlukom Skupštine opštine Zemun uvršten u stalne manifestacije kulture od značaja za Gradsku opštinu Zemun, a duga i plodna istorija ove kulturne svetkovine sa više od 500 izvedenih predstava iz 30 zemalja sveta za 46 godina, čine je sasvim posebnom i izuzetnom po svom sadržaju i kvalitetu”, rekao je na otvaranju Marko Janković.

Monodramom Petra Božovića ”Reče mi jedan čoek, ćeraćemo se još, kad budem mlađi”, adaptacijom poznatih poema akademika Matije Bećkovića, bard srpskog glumišta je podsetio na majstorstvo s kojim je i pre 40 godina, kao mlad glumac, osvojio stručni žiri i ”Zlatnu kolajnu”.

Prve festivalske večeri na daske je izašla i mlada glumica Nikolina Vujević sa autorskom monodramom ”Nina”.

Naredne tri večeri festivala publika će moći da vidi ”Čučuk Stanu” u izvođenju Nataše Petrović iz Pozorišta ”Zoran Radmilović” iz Zaječara, Boška Puletića iz pozorišta ”Slavija” u monodrami ”Živojin Mišić”, ”Čaj sa Kublaj kanom” Jugoslava Krajnova iz novosadskog pozorišta ”Upalimo reflektore”, Mariju Đajić iz trebinjskog Poetskog teatra BiT kao ”Hasanaginicu” i glumca beogradskog Narodnog pozorišta  Slobodana Beštića kao ”Noćnog pisca”.

Selektor Predrag Miletić je od 64 prijavljene izabrao ovih šest predstava za takmičarsku konkurenciju za Zlatnu kolajnu ”Maja Dimitrijević” i nagradu publike ”Siniša Dašić”, o kojima će odlučivati stručni i žiri publike.

Pantomima će ove godine biti revijalna i ”Čekajući nebo-ka’će više?” izvešće Marko Stojanović i Dalija Imanić u noći zatvaranja 46. festivala.

Prvog dana Festivala predstavljeno je drugo dopunjeno izdanje ”Anegdota i crtica iz pozorišnog života” dr Milovana Zdravkovića, a u nastavku pratećeg programa u zemunskoj ”Staroj carinarnici” biće promovisane i knjige ”Čučuk Stana” Željka Hubača i ”Komunikator = Gladijator” Marka Stojanovića.

Svečana dodela nagrada održaće se završne, četvrte večeri Festivala, u nedelju, 4. jula.


monodrama pantomima nela mihajlović 46 međunarodni festival monodrama i pantomima

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik