Akademija Oxford

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić obišao je danas sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem i zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem završne radove na izgradnji novog Doma zdravlja u Borči, čije će opremanje početi u februaru, a nakon toga ubrzo i prijem prvih pacijenata.

Uskoro Prvi Pacijenti u Novom Domu Zdravlja u Borči

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će Dom zdravlja u Borči biti jedan od najlepših i najvećih domova zdravlja u Beogradu.

– Radovi su pri kraju i do 10. februara treba da bude sve završeno. Grejanje već radi, struja i sve instalacije su izvedene, ostali su finalni radovi, da se srede podovi i još po nešto što ne zavisi od vremenskih uslova. Za ovaj Dom zdravlja potrebno je više od 150 medicinskih radnika, te ljude ćemo sada primiti kako bi se obučili i bili spremni da počnu da rade. Ovde će građani moći da obave sve ono što može da se uradi ambulantno, a postojaće i hitna i patronažna služba – pojasnio je Lončar i zahvalio radnicima, ali i svim zaposlenima u domovima zdravlja, naročito onima koji rade u kovid ambulantama.

U situaciji pandemije, kada se sav novac preusmerava u te svrhe, ponosan sam na to što Srbija i Beograd nisu zaustavili ove radove, naveo je Lončar, i dodao da su radovi ipak privedeni kraju, te da je nabavljeno sve što je neophodno za borbu protiv virusa korona, kao i da su napravljene dve nove bolnice.

– Pronađen je novac u budžetu za sve to, a nikome ništa nije ukinuto. Nama jeste prioritet primarna zdravstvena zaštita, a ovo je odgovorno vršenje vlasti. Kada zajedno radimo možemo da napravimo rezultat koji je na dobrobit građana – naglasio je Lončar.

Vesić je podsetio da je za nepunih trinaest meseci izgrađen objekat od oko sedam hiljada kvadrata, precizirajući da je oko hiljadu i tri stotine kvadrata u garažama i podzemnim prostorijama. Ukupna vrednost radova je oko 812 miliona dinara.

– Dom zdravlja će imati desetak medicinskih službi, kao što su ultrazvuk, dijagnostika, laboratorija, patronažna služba, kućno lečenje, ginekologija, pedijatrija, tako da će ovo biti mesto gde će većina građanki i građana Borče, kojih ima oko 150 hiljada, moći da zadovolje primarne zdravstvene potrebe. Bilo je krajnje vreme za to, jer je Borča bila zapostavljena i infrastrukturno i po pitanju medicinske zaštite – rekao je Vesić.

On je najavio da bi do kraja ovog meseca zgrada trebalo da prođe tehnički pregled, a nakon toga će ministarstvo opremiti objekat.

Zamenik gradonačelnika najavio je još jednu dobru vest za žitelje ovog naselja – nedaleko od novog Doma zdravlja nalazi se prazan plac, gde će biti budući vrtić, jedan od šest u Beogradu za koje je raspisan tender. Takođe, raspisan je i tender za izgradnju kanalizacione crpne stanice „Krnjača 2”, što je, kako je dodao, uvod u izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava. Taj tender treba da bude otvoren u ponedeljak.

– Obezbedili smo ukupno oko pedeset miliona evra, od čega su petnaest miliona evra sredstva grada, a 35 miliona evra Evropske investicione banke. Očekuje se da na proleće bude raspisan tender za izgradnju osamdeset kilometara sekundarne kanalizacije i oko sedam kilometara primarne kanalizacije – istakao je Vesić.

Sa Ministarstvom saobraćaja pregovara se o uređenju Zrenjaninskog puta, a očekuje se i usvajanje Plana generalne regulacije šinskih sistema, kojim je predviđeno da u budućnosti tramvaj pređe na levu obalu Dunava preko budućeg mosta kod Ade Huje, za koji je pak tender predviđen do kraja ove godine. Borča će dobiti i opštinski uslužni centar.

Jovičić je istakao da je kao odgovornoj vlasti ulaganje u zdravstvo i zdravlje ljudi na prvom mestu i da je srećan što građani leve obale Dunava konačno vide promene koje su čekali 30 godina.

– Izuzetno mi je drago što se na levoj obali Dunava oseća promena posle bezmalo trideset godina. Mnogi su obećavali izgradnju domova zdravlja, vrtića i objekata druge vrste, ali od toga nije bilo ništa. Danas, odgovorna gradska i republička vlast tretiraju ovaj deo Beograda u potpunosti drugačije. Samo za novi Dom zdravlja i vrtić u njegovoj blizini koji će se graditi ove godine biće uloženo preko dvanaest miliona evra. Uz pomoć Grada i Republike  rekonstrusaćemo Dom zdravlja u Krnjači, a taj posao koštaće oko dvesta miliona dinara. Biće prošireni kapaciteti i obezbeđeni bolji uslovi za lekare i pacijente. Podjednako se trudimo da odvojimo sredstva i investiramo u puteve, škole, vrtiće, vodovodnu i kanalizacionu mrežu – rekao je Jovičić i naglasio - Hvala  predsedniku Vučiću, hvala i Ministarstvu zdravlja i Gradu Beogradu što je ovaj prelep objekat  došao u Borču i što će građani moći da ga koriste mnogo, mnogo godina u budućnosti.


borča prvi pacijenti novi dom zdravlja

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik