Akademija Oxford

Putovanje srednjom Evropom obavezno znači obilazak nekoliko najpoznatijih turističkih destinacija.

Kuda za vikend: Budimpešta, Bratislava, Prag

To su Budimpešta, Bratislava i Prag. Smešteni u tri različite države, svi gradovi, tako slični, a ipak, veoma različiti, pružaju jedinstveno i neponovljivo iskustvo koje će Vas naterati da im se ponovo vratite.


Putovanje iz Srbije započnite obilaskom Budimpešte, a zatim i Bratislave. Prag se nalazi na najvećoj udaljenosti – oko 5,5 sati vožnje iz Budimpešte, odnosno 3 sata iz Bratislave. Planirajte svoje putovanje unapred, pa tako organizujte putovanje u Budimpeštu, Bratislavu i Prag ukoliko planirate da svoje putovanje nastavite put Zapadne Evrope. 


Posetite Budimpeštu kada želite da...

♦ Uživate u zabavi i istraživanju jedinstvenih barova;
♦ Uživate u dobrom provodu i noćnom životu;
♦ Tražite neobično i jedinstveno iskustvo putovanja;
♦ Želite da naučite više o kulturi i istoriji Budimpešte.


Budimpešta je grad koji se razlikuje od drugih evropskih prestonica. Jedna od razlika potiče iz njenih turističko – istorijskih atrakcija koje se nalaze na dve strane grada, u Budimu i Pešti. Budimpešta je prepuna skrivenih mesta, vidikovaca, građevina upečatljive gotičke arhitekture. Kada se odlučite na putovanje u Budimpeštu, obavezno posetite Ribarski bastion, Trg heroja, obiđite zgradu Parlamenta, a u pogledu na neki od mnogobrojnih mostova uživajte u toku krstarenja Dunavom. Šetajte obalom Dunava od Elizabetinog mosta do Lančanog mosta. Šetnja obalom Dunava je odličan način da vidite mnoge od najpoznatijih znamenitosti u prestonici.


A kada se umorite od istorije, lepote i užurbanog života Budimpešte, opustite se u jednoj od najvećih banja u gradu „Gellert Bath and Spa centar“. Ovaj kompleks je prvobitno izgrađen između 1912. i 1918. godine, ali je tokom Drugog svetskog rata značajno oštećena. Cela banja je renovirana 2008. godine kako bi joj se vratio stari sjaj.


Putovanje u Bratislavu je idealno za one koji:

♦ Uživaju u konzumiranju lokalnih napitaka u malim kafićima;
♦ Uživaju u šetnjama kroz uske, krivudave ulice;
♦ Vole opušteni i aktivni odmor;
♦ Žele da istražuju mirnija mesta pešačkom turom.


Putovanje u Bratislavu je idealno za kada želite da se malo sklonite od svakodnevne gužve i organizuejte lep vikend – odmor. Iako u određenoj meri zaostaje od poznatijih suseda i glavnih gradova, ono po čemu se Bratislava ističe jeste njegova autentična i neobična atmosfera. Zbog svoje veličine, Bratislavu možete obići za 1 do 2 dana, i sve to možete uraditi dok šetate. 


Šetnju započnite u Starom gradu Bratislave i nastavite do trga Hlavne Namestie, glavnog gradskog trga. Ovde su smeštene Stara gradska kuća i Rolandova fontana. Rolandova fontana krije interesantnu priču – iako nosi takav naziv, statua koja se nalazi na samoj fontani je statua Maksimilijana II, kralja Ugarske kraljevine. Legenda kaže da je statua Maksimilijana II okrenuta prema novoj gradskoj kući, ali se svake godine, 31. decembra u ponoć, okrene kako bi se poklonila Staroj gradskoj većnici koja se nalazi iza njega. Ako želite da proverite istinitost ove legende, organizujte putovanje u Bratislavu za Novu godinu.


Dok ste u Bratislavi, nemojte zaobići posetu gradskom istorijskom muzeju koji odiše specifičnom arhitekturom i veličanstvenim pogledom sa vrha kule. Mihajlova kapija, Narodno pozorište (stara i nova zgrada), Mala plava crkva i čuveni Bratislavski dvorac posebne su atrakcije koje treba videti i u čijim lepotama treba uživati.


Putovanje u Prag je idealno ako:

♦ Želite romantičan odmor;
♦ Volite lepe gradove koji podsećaju na bajke;
♦ Uživate u istraživanju grada kroz šetnju.


Zlatni grad, Prag, glavni grad Češke obiluje znamenitostima koje svojom arhitekurom i lepotom gotičkog stila privlači ljubitelje istorije, legendi, ali i dobre fotografije. Od osnivanja u devetom veku, kada je po predskazanju princeze Libuš izgrađen Praški zamak i oko njega čitav grad, sve do danas, Prag je pisao svoju istoriju na obali reke Vltave. 


Putovanje u Prag je idealno za parove ali i one koji žele da uživaju u dugim šetnjama Starim gradom i istraživanju znamenitosti grada. Bez obzira da li se odlučite za putovanje u Prag u letnjim ili zimskim mesecima, ostaćete očarani lepotom ovog grada. Prag krase čuveni Karlov most, Stari grad,  Praški zamak, Astronomski sat, Narodni muzej. 


Svaka od ovih atrakcija krije svoju tajnu. Tako se za Karlov most vezuje čak nekoliko legendi od kojih jedna kaže da je, nakon što je telo Jovana Nepomuka bačeno sa Karlovog mosta, došlo do urušavanja jednog od lukova na mostu. Svaki pokušaj da se most popravi misteriozno je propao. Jedan od graditelja, verujući da je to božja kazna za Nepomukovu sudbinu, odlučio je da sklopi pakt sa Đavolom. Da bi most ponovo popravio i izgradio, neimar je đavolu obećao dušu prvog čoveka koji će kročiti na most.

Ukoliko ne možete da se odlučite u koju evropsku prestonicu putovati, preporučujemo da razmislite o tome da izdvojite vreme i obiđete sva tri grada. Bez obzira da li se odlučite na prevoz automobilom, autobusom, ili za one malo hrabrije, brodom, sigurni smo da ćete u jednom putovanju otkriti toliko sličnosti ali i razlika nekih od najlepših evropskih gradova. Jer svaki grad je priča za sebe, svaki grad krije svoju tajnu i nosi na svojim bedemima bogatu istoriju.


vikend budimpešta vikend prag vikend bratislava

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik