Akademija Oxford

Mediteranska klima koja je zastupljena u Atini karakteriše se veoma toplim letima i blagim zimama.

Top 6 destinacija u Atini koje morate posetiti

 Zbog toga je idealno vreme za putovanje u Atinu ono koje omogućava uživanje u svim znamenitostima i lepotama grada, a to su upravo oni meseci u kojima je i vreme najprijatnije: mart, april, maj, septembar i oktobar su idealni za putovanje i obilazak Atine. U ovom periodu, temperature su dovoljno prijatne da uživate u šetnji gradom i upoznate najskrivenije kutke ovog drevnog grada bogate istorije. Kada odaberete idealno vreme za putovanje u Atinu, uputite se u neka od najpoznatijih turističkih mesta, bilo u Atini ili njenoj bližoj i daljoj okolini.


1. Akropolj – najpoznatiji „grad na brdu“

Smeštena na brdu koje se nalazi u samom centru grada, na 156 metara nadmorske visine, najposećenija destinacija u Atini Grčka – Akropolj (akros – vrh, polis – grad), mami uzdahe svojm impozantnošću. Akropolj je najveće i najlepše svetilište antičke Atine, a njegov centar krasi Partenon, koji je izgrađen u čast njegove zaštitenice, boginje Atine. Ovo jedinstveno remek delo antičke arhitekture kombinuje različite stilove umetnosti i pokazuje način na koji je Atina blistala u svom sjaju, moći i raskoši u prošlosti. Na Akropolju se nalaze još i hram Erehtejon i hram Nike.


U podnožju Akropolja nalazi se istoimeni muzej u kome se mogu videti arheološke iskopine i ostaci zgrada i hramova koji su bili izgrađeni na Akropolju. Poseta muzeju pruža mogućnost upoznavanja sa bogatom istorijom Atine i Akropolja kako bi se stekla celokupna slika njegovog značaja i doprinosa razvoju antičke Atine. 


Atinska Agora – očuvani hramovi antike

Nedaleko od Akropolja smeštena je Atinska Agora, mesto koje je nekada označavalo centar grada. Ime potiče od glagola koji označava sazivanje, zbog čega je Agora nekada bila glavno mesto za okupljanje: centar društveno – ekonomskih zbivanja i mesto najčešćih  intelektualno – verbalnih rasprava. Agora je označavala mesto na kome se okupljala i narod i vlast, gde su pijace vrvele od ljudi a poslovne zgrade su okruživale trg. Poseta Agori ostaće upamćena po Hefestovom hramu, najbolje očuvanom hramu iz antičkog perioda.


Najbolji pogledi na Atinu se pružaju sa okolnih brda

Za sve one koji uživaju u poseti nestandardnim turističkim destinacijama, pogled sa Likavitosa ili Filopaposa predstavlja najbolji način za doživljaj Atine kao na dlanu. Brdo Likavitos koje se nalazi na 277 metara nadmorske visine predstavlja najviše brdo u Atini odakle se pruža prelep pogled na ceo grad. Do vrha možete pešačiti, ali se i popeti žičarom ukoliko niste raspoloženi za šetnju. Ukoliko dođete u rano predvečerje, možete uživati u divnom zalasku sunca. 


Drugo brdo koje je znatno niže (oko 147 metara nadmorske visine) pruža prelep pogled na Akropolj i lako je za uspon, a uz to nema puno gužve. Na ovom brdu se nalazi i tzv. Sokratov zatvor, gde je Sokrat boravio pre nego što je osuđen na smrt zbog specifičnog načina predavanja koji je ljutio mnoge uticajne ljude tog vremena.


4. Najlepši lučki grad - Pirej

Pirej je najlepši lučki grad i jedna od najvažnijih luka u celoj Evropi. Nazivaju ga još i drugim srcem Atine zbog svoje fascinantne istorije i bogatih znamenitosti koje vredi videti. Duge zidine koje datiraju iz 5. veka p.n.e., ostaci antičkih hramova i građevina su samo neke od znamenitosti ovog grada koje treba videti. Tokom godina, ovaj grad je vremenom rastao sve dok nije postao značajan trgovački, kulturni i industrijski centar. Pirej je grad koji vredi posetiti ne samo zbog bogatog kulturno istorijskog nasleđa, već i zbog dobre hrane, odlične kafe i dugih i umirujućih šetnji obalom Egejskog mora.


5. Upoznajte lepotu okoline Atine

Prilikom putovanja u Atinu, ako imate vremena, obavezno sebi pružite ugođaj više. Jednodnevni izleti u okolini Atine upoznaće vas sa čuvenim manastirima Meteora koji su dobili ime po tome što „vise u vazduhu“ (gr. meteoro), jer se nalaze na litici koje su godinama oblikovale prirodne sile. Ova, jedinstvena oblast u blizini Atine oduzima dah svojom pojavom, a svakako je vredi posetiti. Dalje, u okolini Atine istražujte i uživajte u iskopinama Delfa ili Posejdonovog hrama.


6. Najbolji noćni provod u Atini je u Gazi i Psiri

Ljubitelji dobre zabave i urbanog noćnog života ne smeju zaobići posetu okrugu Gazi. Iako je tokom dana ovaj deo grada manje privlačan, tokom noći on postaje jedan od najlepših okruga Atine. Bez obzira da li želite da večerate, popijete piće ili uživate uz dobru muziku u nekom od noćnih klubova, poseta Gazi je pravi izbor. Međutim, mladi i hipsteri će svoje mesto možda naći i u okrugu Psiri. To je okrug koji obiluje prijatnom atmosferom i remek delima ulične umetnosti.


Sačinjena iz mnoštva okruga, Atina neminovno pleni svojom lepotom, bogatom kulturom i još bogatijom tradicijom. To je mesto idealno za one koji su željni učenja, ali i provoda, mesto za one koji su ljubitelji starogrčkih predanja, ljubitelji filozofije i umetnosti.


Top savet: Ukoliko samostalno organizujete putovanje u Atinu, isplanirajte posetu istorijskim i arheološkim lokalitetima. Uvek možete kupiti povoljnu ulaznicu za čak sedam arheoloških područja u Atini, poznatih još i kao Atinski prolaz. Na taj način ćete značajno uštedeti na kupovini ulaznica.


letovanje grčka grčka atina

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik