Akademija Oxford

Ljubitelji umetnosti i istorije na svojim putovanjima često pronalaze zanimljive činjenice koje krase svaki grad.

Najpoznatija remek dela Barselone Madrida i Atine

Upoznajte Barselonu, Madrid i Atinu iz drugog ugla, posmatrajte najveća remek – dela ovih gradova i divite se neprevaziđenoj lepoti umetnosti u njima.


Remek - dela Antonija Gaudija u Barseloni

Barselona nudi veliki broj turističkih atrakcija i kulturnih znamenitosti. Glavni grad Katalonije, regije smeštene na istoku Španije, čuva i ponosi se veličanstvenim remek – delima, posebno u oblasti arhitekture. 


Tako je, na primer, remek - delo Antonija Gaudija vrhunski primer katalonskog modernizma, Sagrada Familia. Sagrada Familia je najpopularnija i najpoznatija znamenitost u Barseloni koja se gradi više od jednog veka. Od 1882. godine kada je najavljen početak izgradnje, kao i nesuglasica koje su nastupile u početnim godinama izgradnje, Antonio Gaudi je preuzeo projekat i čitav svoj život je posvetio tome. Od momenta preuzimanja projekta, Gaudi je zadržao samo kriptu koja je bila izgrađena, a postepeno je menjao projekat i dodavao elemente koji čine ovu građevinu takvom kakva jeste. Kada bude završena, Sagrada Familia biće ukrašena sa po četiri kule iznad svake od tri fasade (ukupno dvanaest kula koje predstavljaju apostole), dve velike centralne kule posvećene Isusu i Bogorodici i četiri druge kule (evanđelisti) koje ih okružuju. Upravo je simbolika ključni segment na kome se temeljio rad Antonija Gaudija, ali i naturalistički oblici kao i parabolični lukovi koji se mogu videti i u drugim njegovim građevinama.


Park Guel je takođe veličanstveni doprinos ovog poznatog arhitekte Barseloni. Park Guel je savršeno okruženje za uživanje u modernoj arhitekturi i prijatnoj šetnji. Prvobitno, na ovom mestu je trebalo da bude izgrađen stambeni objekat za buržoaziju Barselone. Međutim, Euzebij Guel, bogati preduzetnik i grof koji je bio veliki poštovalac Gaudijevog rada, želeo je da gradu obezbedi rezidencijalni park u britanskom stilu. Odabrao je da se izgradi park na Montanja Peladi, brdu sa nenadmašnim pogledom na more i ravnicu. Prostor je podeljen na 60 parcela, a izgrađene su staze, stepenice i šetališta. Ustanovljena su stroga pravila gradnje: zgrade ne smeju da zauzimaju više od jedne šestine svake parcele, ne smeju da budu veoma visoke i ne smeju da zaklanjaju pogled i svetlo komšijama. Vodeći se time, Gaudi se posvetio izgradnji jednog od najlepših parkova u Barseloni, koji nosi ime po njegovom pokrovitelju, Guelu.


Remek – dela koja možete videti samo u Madridu

Madrid je pun epskih remek – dela koja jednostavno ne možete videti nigde drugde na svetu. Od umetnosti do arhitekture i od fontana do spomenika, Madrid je glavni grad Španije koji prosto podrazumeva da obiđete bar neka od njih. 


La Guernica je jedno od najpoznatijih remek – dela Pabla Pikasa. Ovaj mural izrađen u tehnici ulje na platnu je izložen u Nacionalnom muzeju i umetničkom centru kraljice Sofije (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia). Sama veličina slike ostavlja jedinstveni utisak (3,5x7,8m) prikazujući užase španskog građanskog rata. 


La Fuente De Cibeles je velika fontana i statua koja predstavlja ikonu grada smeštenu u njenom centru. Fontanu je dizajnirao arhitekta Ventura Rodrigez 1777. godine, a figuru je vajao Francisco Gutierrez Arribas. Cibeles, grčka boginja plodnosti i prirode, sedi na kolima, okružena lavovima, zmajem i medvedom.


Puerta de Alcala ili kapija Madrida predstavlja vrata koja su svečano otvorena 1778. godine. Danas je to prelep spomenik, jer se tokom godina grad razvijao te se proteže daleko od kapije. Zabavne činjenice o spomeniku su da se još uvek mogu videti tragovi metaka i geleri topa u kamenu.


Čuvena slika Dijega Velaskeza, Las Meninas, jedna je od najpoznatijih slika ovog slikara i može se videti jedino u muzeju Prado. Ova slika prikazuje kraljevsku porodicu za vreme vladavine kralja Filipa IV i smatra se najvećim dostignućem Velaskeza. Zato, predstavlja remek – delo koje svakako zavređuje pažnju svakog posetioca.


Partenon i druga remek – dela Atine

Putovanje u Atinu i upoznavanje sa njenim remek – delima ne sme izostaviti posetu čuvenom Partenonu. Partenon je ono što je dalo poseban značaj i ukras samom gradu, a ujedno je i mesto koje izaziva i najveće divljenje svih. O tome svedoči i podatak da je Akropolj jedno od najposećenijih turističkih atrakcija. Mnogi inženjeri i arhitekte smatraju ga najsavršenijim objektom ikada izgrađenim. Skulpture i partenonski mermerni stubovi krasi veličanstvena izrada. 


Izgrađen u 5. veku p.n.e., Partenon je hram koji predstavlja jednu od najneobičnijih tvorevina koja je opstala vekovima unazad. Jednostavne linije hrama i bogatstvo dekoracije čine rezultat rada odličnih majstora. I zbog toga, za Partenon je rečeno da je to jedina građevina na svetu koja je označena kao prava. Razlog tome jeste, što do danas, nije napravljena građevina koja bi mogla parirati ovom drevnom hramu. 


Genijalnost samog remek – dela jeste što, posmatrajući iz vazduha, Partenon formira savršen jednakostranični trougao sa hramom Afeje na ostrvu Egina i Posejdonovim hramom na rtu Sunion.


Nedaleko od Akropolja i Partenona, nalazi se Muzej Akropolja koji predstavlja remek – delo moderne arhitekture. Spolja impresivan, a iznutra osunčan i gostoljubiv, Muzej Akropolja uspeo je da impresionira ne samo svojim arhitekturnim dostignućem, već i izloženim eksponatima od kada je svečano otvoren 2009. godine.


Moderna dostignuća svakako su vidljiva i u arhitekturi Kuće književnosti i umetnosti i čuvenom stadionu izgrađenom za potrebe Olimpijskih igara (OAKA).


madrid atina barselona

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik