Akademija Oxford

Zemlja sa najsunčanijom obalom na svetu, kraljevina, kolevka rane civilizacije, zemlja fudbala, paelje, pata negre, koride i flamenka.

Španija - Viva España!


Zemlja sa najsunčanijom obalom na svetu, kraljevina, kolevka rane civilizacije, zemlja fudbala, paelje, pata negre, koride i flamenka, dom mnogih poznatih umetnika i svetskih ličnosti. Smeštena na Pirinejskom poluostrvu, zemlja opušetnog i veselog naroda. Poznata po dva arhipelaga: Kanarskim ostrvima i Balearskim ostrvima, treća je država na svetu po broju turista, što joj veoma daje na značaju. Iako jedna država, na njenoj teritoriji razlikuje se nekoliko kultura, tradicija i jezika. Razlika koja je svima najzanimljivija, ali svakako i najupečatljivija je Španija – Katalonija, preciznije rečeno Madrid – Barsa. Ono što je u Madridu buenas dias to je u Barseloni bon dia.

 

Barselona i Antonio Gaudi

Antinio Gaudi, bio je poznati španski i katalonski arhitekta i umetnik, čijih se čak 7 dela nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Ono što je definitivno ostavilo najveći pečat na Barselonu su Park Guelj i čuvena Sagrada Familia.


Park Guelj nastao je kao vizija grofa Euzebija Gvelja, po uzoru na britanske parkove, zbog čega u svom nazivu i ima reč park. Kada je Gaudi krenuo sa izgradnjom parka, on i grof su u njemu živeli, što je i trebala biti njegova namena. Da bude dom bogatih španskih porodica. Danas je on dom samo mnoštvu ptica, među kojima su papagaji, a Gaudijeva kuća pretvorena je u muzej. 


Sagrada Familia je čuveno Gaudijevo delo koje je još uvek u izgradnji! Rimokatolička bazilika u gotskom stilu ali opet ne u onom koji je bio karakterističan za Španiju. Ona je jedinstvena. Početak gradnje nije krenuo sa Gaudijem, već sa drugim arhitektom koji je samo postavio temelj i odustao od gradnje. Tada je Gaudi, kao njegov učenik, došao na njegovo mesto, mesto glavnog arhitekte. Naredne četrdeset i tri godine svog života Gaudi posvećuje izgradnji Sagrade Familie, u kojoj je i živeo poslednje godine svog života. Sahranjen je u kapeli katedrale. Njegovom smrću, izgradnja još uvek nije bila završena. Nakratko je prekinuta tokom Građanskog rata u Španiji, kada su svi Gaudijevi nacrti i spisi izgoreli u požaru. Danas, više od 130 godina kasnije, Sagrada Familia je i dalje u izgradnji  i planirano je da bude završena 2026. godine kada će se obeležabati stogodišnjica Gaudijeve smrti. 

 

Španski festivali La tomatina i San Fermines

Španija je zemlja poznata po festivalima koji su drugačiji. Podaci kažu da u Španiji postoji više festivala nego dana u godini! Ono što je karakteristično za većinu festivala jeste da su potpuno originalni a možda čak i čudni. Dva festivala u moru takvih su La tomatina – gađanje paradajzom u Valensiji i San Fermines – trka sa bikovima u Pamploni. 


La tomatina je festival koji se održava leti u gradu Bunjol u Valensiji, a nastao je tako što su se deca u svađi gađala hranom. Kako je Bunjol poznat po proizvodnji paradajza, lokalno stanovništvo odlučilo je, inspirisano dečijim okršajem, da napravi svoj festival u kom će se ljudi gađati paradajzom. Kako je to zaživelo u narodu, ovaj festival postao je nacionalni međunarodni skup na koji dolaze posetioci širom sveta. Za jedan sat, kolik ozabava traje, utroši se čak 150 tona paradajza. 


San Fermines je festival koji se takođe održava leti, ali u Pamploni, u severnoj Španiji. Festival se održava u čast San Fermina, zaštitnika Pamplone. Naime, gradonačelnik proglašava festival otvorenim i tada kreće trka sa bikovima, gde učesnici, u belim majicama i sa crvenim maramama kreću u trku. Ne ispred, ne iza, već zajedno sa bikovima. Trka traje svega 3 minuta i završava se u koridi. Za posetioce koji nisu zainteresovani za ovih adrenalinskih 3 minuta, otvoreni su balkoni sa kojih je moguće sve to mirno ispratiti. 

 

Kultura, tradicija, nacionalna kuhinja i još svašta nešto 

Ono što je svima dobro poznato kada je u pitanju Španija, je svakako ples flamenko koji je uvršten u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Flamenko je vrsta muzike i plesa nastala u Andaluziji i sastoji se iz četiri dela: pevanja, sviranja na gitari (koja se smatra za španski nacionalni instrument), plesa i pljeskanja rukama. Već je pomenuto da je Španija zemlja različitosti, pa eto čak postoje i različite vrste flamenka. Ono što je zanimljivo jeste da kada kažemo flamenko, prva asocijacija je ples, ali zapravo je muzika i pesma ono što održava ovaj žanr tako posebnim.


Ako ste ikada gledali seriju Los Serranos (Porodica Serano), sigurno ćete znati za ove španske specijalitete: ćurose i hamon iberiko – čuvena španska pršuta pata negra. Jedan slatkiš i jedan slaniš. Ćurosi su španski duguljasti uštipci koji se nakon prženja valjaju u šećer i cimet. Uglavnom posluženi za doručak, mogu se umakati u otopljenu čokoladu radi još većeg užitka. Teorije kažu da ćurosi imaju arapsko poreklo, odakle su nastale tulumbe, sličnog oblika. Pata negra, crna iberijska svinja. Životinja koja slobodno pase, od čijeg se mesa dobija najfinija španska hamon iberiko – naša pršuta. Španci se posebno ponose ovom pršutom jer je dostigla kultni status, kao jedna od najboljih pršuta na svetu. 


Bik i magarac, nacionalni simboli Španije i Katalonije. Svima je već dobro poznato da je bik jako važna životinja u Španiji. Borba sa bikovima u koridi je deo tradicije ove zemlje, gde se oči u oči susreću čovek – toreador ili matador i bik. U samom nastanku ove tradicionalne predstave, završnica je bila smrt bika ubijanjem od strane matadora. Bikovi za koridu posebno su bili uzgajani i ako bi preživeli poslednji deo borbe, nikada više se ne bi borili, već bi se čuvali radi daljeg razmnožavanja. Poslednja borba održana je pre dvanaest godina, kada korida postaje zabranjena zbog nehumanih uslova za životinju. Katalonski magarac, nezvanično druga nacionalna životinja u velikoj je borbi sa bikom. Magarca odlikuje tvrdoglavost i snaga što simbolizuje nezavisnost koju Katalonci žarko žele. Katalonski magarac je veći od magaraca koje smo do sada viđali i broji samo još 400 jedinki. U to ime, dva mlada momka iz Katalonije osmislili su nalepnice za automobile u obliku magarca, kako bi ukazali na izumiranje ove vrste. Nalepnice su se brzo raširile Katalonijom i postale njen simbol.

 

Letovanje u Španiji

Zasigurno je da je Španija poznata letnja destinacija i čest izbor stranih turista kada je u pitanju letovanje. Zbog svojih dugih i sunčanih obala od kojih su neke najsunčanije na svetu, Španija je jedno od najpopularnijh letovališta Evrope sa milionima posetilaca. Zemlja sa dugom ugostiteljskom i turističkom tradicijom, sa najlepšim plažama karakteristična po dugom, toplom i suvom letu. Više od pola plaža na obali Španije označena je plavom zastavicom. Postoji ekološki standard po kom se određuje koja plaža će dobiti plavu zastavicu, a definitivno je dobijaju samo one najčistije. Od maja do oktobra, Španija vrvi toplotom i suncem, dok na nekim destinacijama letnja sezona traje i duže. 


letovanje španija

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik