Akademija Oxford

Francuska rivijera ili Azurna obala deo je južne francuske obale Sredozemnog mora.

Azurna obala i Milano

CôTE D' AZUR

Epitet Azurna – tirkizna, plava, smaragdna, uz ovu nestvarnu mediteransku obalu pojavio se prvi put u putopisu francuskog pisca Stefana Liežara. Njegovo delo je ujedno i pravi turistički vodič kroz živopisnu Azurnu obalu i njenu istoriju. On je opisuje kao “zemlju sinjeg mora, sunca i cveća”. Ono što privlači veliki broj turista kada je u pitanju Azurna obala svakako su njene predivne plaže, mnogobrojni uzbudljivi festivali i zasigurno njeni glamurozni gradovi. 


NICA – KRALJICA FRANCUSKE RIVIJERE

Glavni, najposećeniji i najtopliji grad Azurne obale je Nica. Nica je raskošan i otmen grad, koji vizuelno očarava, sa jednim od najlepših evropskih šetališta uz more. Ono što je zanimljivo jeste da su ranije turisti širom sveta posećivali Nicu isključivo zimi, jer je leti bilo previše toplo. Sada, klima je najpovoljnija u maju i septembru/oktobru. Ova mediteranska klima je veoma pogodna za vinogradarstvo, zbog svojih blagih zima i dovoljnog broja padavina. Nica je poznata vinogradarska regija, u kojoj se vino s uživanjem pije već od ranih jutarnjih časova. Ono što preovladava jeste belo vino uz koje se obavezno služe morski specijaliteti od kojih se izdvajaju dagnje, ostrige i puževi. Sa druge strane, Nica je veliki kulturni centar Azurne obale sa brojnim muzejima i galerijama, kulturno-istorijskim spomenicima i svakako festivalima koji se u njoj održavaju. Ono što turitima najviše privlači pažnju jesu Englesko šetalište, trg Masena, pijaca cveća, stari grad. 


MONAKO – NAJMANJA DRŽAVA ZAPADNE EVROPE 

Kneževina Monako je mala sredozemna država smeštena na Azurnoj obali, druga najmanja po veličini  u svetu. Monako je, iako ovako mala, veoma prosperitetna država. Nezaposlenost 0%, najniža stopa siromaštva, najskuplji hoteli na svetu, najskuplji restorani na svetu, najveći broj milionera i milijardera. Jednom rečju – LUKSUZ! Pravi Luksuz. Glavni grad Monaka je Monte Karlo, jedno od najbogatijih mesta u Evropi. Prva asocijacija na Monte Karlo jeste Kazino Monte Carlo – najglamuroznija kockarnica na svetu, Formula 1, fantastični cvetni vrtovi i brojne zanimljive plaže. Kad pomenemo sve ovo o ovoj maloj državi, verovatno pomislite da je ona mesto samo za bogataše, luksuzne jahte i poznate ličnosti, ali...ne. U Monaku se nikada nećete osećati kao da ste zalutali, jer su stanovnici veoma pristojni i učtivi, druželjubivi i gostoprimljivi, zabranjeno im je kockanje i sigurno da bi Vaš boravak ovde učinili još lepšim! 

MILANO – SVETSKI GRAD MODE 

Milano je drugi po veličini grad u Italiji, poznat po modnim dizajnerima i njihovim revijama, velikim sportskim klubovima, brojnim prirodnim i kulturno-istorijskim lepotama. Milano je u svetu priznat kao jedna od najvažnijih metropola kada je u pitanju svetska moda. Armani, Versace, Prada, Dolce&Gabbana samo su neki od najpoznatijih modnih brendova čiji je dom upravo u Milanu. Za one kojima moda nije od važnosti, svakako najprivlačnija atrakcija ovog grada jeste Milanska katedrala i Opera. Milanska katedrala – Duomo di Milano, je gotička katedrala i spomenik hrišćanske kulture. Katedrala se nalazi na glavnom milanskom trgu – Piazza del Duomo. Statua na vrhu Milanske katedrale Zlatna Madonina je simbol Milana, i po njoj je nastala himna Milana “O mia bella Madonina”. Sledeći važan simbol Milana, pored katedrale jeste Milanska opera, čuvena kuća opere na trgu Skala, po čemu nosi ime Milanska skala. Europa riconosciuta, opera Antonija Salijerija je prva izvedena opera u Milanskoj skali, a danas je ona njen simbol. Još jedna važna stvar po kojoj je ovaj grad poznat je Poslednja večera. Poslednja ili Tajna večera Leonarda da Vinčija smatra se jednim od najvećih svetskih remek dela. Crkva Santa Maria delle Grazie u Milanu je mesto gde je Leonardo naslikao svoje remek delo. 


Francuska rivijera Azurna obala

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik