Akademija Oxford

Kada se odlučite na putovanje u Tursku, odlučili ste se da istražujete i uživate. Jer Turska, sa svim svojim spomenicima kulture i tradicijom koja se oseća na svakom koraku, zove da je upoznate.

Turska po tvojoj meri: dobar šoping u Istanbulu, romantična bajka u Kapadokiji

Krstarenje Bosforom, šoping na čuvenom Velikom bazaru, obilazak najčuvenijih atrakcija u Istanbulu i šire – od obala mora do Kapadokije, Turska je idelano mesto za letovanje, šoping i uživanje. 


Putovanje u Tursku: oseti duh prošlosti i uživaj u čarobnom letovanju

Tuska je zemlja bogate istorije i kulture. Smeštena na dva kontinenta, Turska privlači veliki broj turista svojim nezaboravnim pejzažima – od prelepih plaža koje zovu na letovanje u Turskoj, do visokih planina i velikih gradova. U Turskoj možete uživati i u lokalnim specijalitetima i kombinaciji ukusa koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.


Od drevnog grada Efesa do visokih kupola Aja Sofije, Tuska nudi mogućnost posete velikim spomenicima prošlosti u kojima su Rimljani, Vizantijci i Osmanlije ostavile svog traga. Od zatvorenih odaja sultana i njegovog harema u čuvenoj palati Topkapi do romantičnih i misterioznih ruševina na mediteranskim plažama, Turska je mesto koje zove na istraživanje i uživanje. Najmagičniji pejzaž zemlje nalazi se u azijskoj Anadoliji, gde prelepe vidike pruža vrtoglava obala Mediterana, stenovite formacije Kapadokije i talasaste doline, alpski pašnjaci planine Kačkar i zlatne plaže koje su idealne za uživanje u letu na obalama Turske. 


Zbog toga je Turska idealno mesto za putovanje jer nudi aktivnosti koje odgovaraju svakom, od avanture na otvorenom do ljubitelja istorije i kulture. Aktivan odmor u Turskoj pruža nezaboravnu zabavu na vodi: 


- Ronjenje u Turskoj, 
- Rafting i kanjoning u planinskim klisurama Turske, 
- Vožnja kajakom preko potopljenih ruševina Kekove;
- Krstarenje Mediteranom i Egejskim morem uz obalu Turske. 


Nezaboravno iskustvo putovanja u Istanbul

Istanbul je grad koji leži na dva kontinenta i koji zbog svog metropolitskog karaktera privlači veliki broj turista. Smešten na obe strane Bosfora, Istanbul broji 39 okruga, više od 15 miliona ljudi i preko  1700 godina istorije. Iskustvo putovanja u Istanbul svakako je nezaboravno jer obiluje brojnim spomenicima kulture koji svedoče o burnoj prošlosti ovog grada. Upoznajte se sa istorijom, kulturom znamenitosti i atrakcija Istanbula:


- Aja Sofija je najpoznatija građevina u Isanbulu. Ova velika džamija sjajne arhitektonske lepota je ujedno i važan spomenik i za vizantijsko i za otomansko carstvo. Izgrađena sa prečnikom preko 30 metara i visine od 48,5 metara Aja Sofija počiva na sjajnim lukovima ponosno predstavljajući burnu istoriju o kojoj svedoči.


- Plava džamija je još jedna impozantna građevina koja sa svojim brojnim kupolama i šest visokih minareta oduzima dah. Iako spolja siva, Plava džamija je dobila ime po desetinama hiljada plavih ​​pločica koje krase njegovu unutrašnjost.


- Topkapi palata je u periodu od 15. do 19. veka bila bila dvor Otomanskog carstva. Prostire se na površini od 700.000 m2 i pruža mogućnost da posetite čuveni i još raskošiji harem, riznicu sa dragocenim draguljima i artefaktima.


- Palata Dolmabahče je najveća palata u Turskoj. Služila je kao glavni administrativni centar Otomanskog carstva od 1856. do 1887. i od 1909. do 1922. godine. Prostire se na površini od 11,1 hektara, sadrži 285 soba, 46 sala i 6 kupatila (hamama).


- Kula Galata je jedna od najpoznatijih istorijskih i kulturnih atrakcija Istanbula odakle se jasno vide moreuzi Bosfor i Bejoglu. Nekada osmatračnica, zatvor i pomorsko skladište, ova građevina je vekovima bila najviša u Istanbulu. 


Putovanje u Istanbul kao obavezu podrazumeva i posetu čuvenom Velikom bazaru, najstarijoj i najvećoj pijaci sveta. Pod krovom ove pijace nalazi se čak 61 ulica i više od 3.000 ulica u kojima možete pronaći sve – od lampi i tepiha, preko suvenira i keramike, do nakita i kožne galanterije. 


Ljubitelji istorije uvek se mogu odlučiti na posetu čuvenim istanbulskim arheološkim muzeijima i to: Muzej antičkog Orijenta, Muzej islamske umetnosti i Arheološki muzej.


Kapadokija: savršenstvo prirode na svakom koraku

Kada se umorite od istraživanja severnog dela Turske i njene prstonice, Istanbula, zaputite se ka njenom jugu i obiđite Kapadokiju. Kapadokija je drevni okrug koji je smešten u centralnoj Anadoliji. Naziv Kapadokija se primenjuje na čitavu jednu oblast koja se prostire od Kajserija do Aksaraja gde je smešten i najveći broj spomenika kulture. Najposećenije atrakcije u Kapadokiji jesu podzemni gradovi Derinkuju i Kajmakli, ali i Nacionalni park Gereme, gde se nalazi veliki broj crkava i stanova isklesanih u stenama. Godine 1985. Nacionalni park Gereme i druga stena u tom području proglašeni su Unesco- vom svetskom baštinom. Pejzaž Kapadokije obuhvata istovremeno i divna i dramatična prostranstva vulkanskih stena, oblikovanih erozijom u kule, doline i pećine. Crkve isklesane u kamenu i kompleksi podzemnih tunela iz vizantijskog i islamskog doba raštrkani su po celom selu.


Ispod izuzetnih pejzaža Kapadokije skriveno je preko 50 podzemnih gradova. Ovi podzemni gradovi su uklesani pre više hiljada godina u stene i tokom godina su ugostili različite stanovnike. Neki od njih se protežu do osam nivoa u zemlji. Zanimljiva činjenica o ovim gradovima je da sadrže sve potrebne sadržaje za vođenje svakodnevnog života.


Ipak, nezaboravno iskustvo putovanja u Kapadokiju jeste letenje balonima iznad čitave oblasti koje u ranim jutarnjim satima pruža nezaboravno iskustvo i pogled na čitavu Kapadokiju dok jutarnji zraci obasjavaju nesavršeno oblikovanu prirodu. Posmatranje Kapadokije iz vazduha predstavlja jednu od najlepših turističkih atrakcija kada se preko 100 balona vine u nebo što predstavlja spektakularan prizor čak i ako posmatrate ovaj veličanstven prizor sa zemlje. Zato, ako želite da uživate u najslikovitijim pogledima na crkve isklesane u kamenu i vilinske dimnjake, let balonom iznad Kapadokije je uvek preporuka.

 


turska šoping putovanje istanbul putovanje kapadokija

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik