Akademija Oxford

Prožimajući svoje granice i na teritoriju Evrope i na teritoriju Azije, Istanbul predstavlja mesto susreta istoka i zapada.

 Putovanje u Istanbul iskustvo koje se pamti

Razdvojen Bosforskim moreuzom, putovanje u Istanbul privlači sve veći broj turista koji uživaju u moćnoj fuziji njegove arhitekture, kulture i lokalne kuhinje. Tradicionalne džamije, drevni hamami i velelepne palate najznačajnije su turističke atrakcije Istanbula.


Otkrijte legendu Aja Sofije

U Starom gradu Istanbulu, Aja Sofija predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija. Iako je prvobitno bila namenjena za potrebe vizantijske crkve, Aja Sofija je pretvorena u džamiju sredinom 15. veka, a kasnije je dobila oblik muzeja kakav je održan do danas. Interesantno je i verovanje da je jedan од  stubova Aja Sofije, smešten u severozapadnom delu kompleksa poznat pod nazivom „Stub želja“ ili „Stub suza“. Ovaj stub je delimično prekriven bronzom i vlažan na dodir, a u sredini se nalazi šupljina za koju se kaže da ima blagoslov Svetog Grigorija. Legenda kaže da ako stavite prst i okrenete ga za 360 stepeni, a zatim izvadite, i prst bude mokar, želja će vam se ostvariti, a ako ste bolesni, izlečićete se.


Posetite Plavu džamiju

Plava džamija je druga najpoznatija turistička atrakcija koja svojom arhitekturom ističe veličinu svoje lepote. Plava džamija je smeštena između Aja Sofije i vizantijskog hipodroma u blizini otomanske kraljevske rezidencije, Topkapi palate. Ovaj naziv je dobila zbog mnogobrojnih pločica plave boje koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Za razliku od drugih otomanskih carskih džamija, ona je izgrađena dalje od centra grada kako bi se istakla prednost istanbulske brdovite topografije.


Poseta Aja Sofiji i Plavoj džamiji zahteva određenu kulturu oblačenja u skladu sa muslimanskom tradicijom – ramena, ruke i noge moraju biti prekriveni.


Osetite lepotu palata otomanskog carstva i njegovih sultana

Veliki broj istorijskih i spomenika kulture u Istanbulu je pod zaštitom Unesco-a. Među bojnim palatama koje su služile kao rezidencije otomaskih sultana sve do početka 20. veka ističe se palata Topkapi. Palata Topkapi je povezana elegantnim dvorištima i baštama, a na izlazu iz palate, u njegovom severozapadnom delu, nalazi se i prak Gulhane kojim je najlepše šetati rano ujutru.


Sultan Abdulmedžid I, koji je sagradio Topkapi palate naredio je gradnju druge najpoznatije palate u Istanbulu – Dolmbahče palate, jer je želeo da poseduje palatu koja bi bila konkurentna mnogim luksuznim dvorcima i palatama u Evropi. Ovo je ujedno i poslednja rezidencija otomanskog sultrana koji se takođe zvao Abdulmedžid.


Suveniri, začini, čaj, kafa, sitnice: suština Kapali čaršije

Putovanje u Istanbul ne bi bilo potpuno ako se ne poseti Kapali čaršija ili Veliki bazar. Veliki bazar je jedna od najvećih pokrivenih pijaca na svetu, koja broji na hiljade tezgi i prodavnica. Sa 22 kapije kroz koje se može ući ili izaći, 16 gostionica i preko 4000 prodavnica, Kapali čaršija broji između 250.000 i 600.000 posetilaca dnevno.


Iako se lokalni prodavci se sa lakoćom kreću kroz lavirint prodavnica, nemojte se začuditi ako vam bude trebalo malo vremena da se snađete ili čak na kratko izgubite. I zato, ako primetite nešto da vam se dopada, bilo da je to nakit, tekstil, kožne jakne ili suvenir, cenkajte se i počastite, jer ga možda nećete ponovo pronaći. 


Istanbul, grad kome se uvek rado vraćamo

Istanbul je grad koji se može uvek iznova i iznova posećivati kako bi se otkrile sve njegove znamenitosti i upoznala istorija svih njegovih krajeva. Doživljaj putovanja u Istanbul biće potpun tek kada se upozna kako sa kopna, tako i sa vode, zbog čega je krstarenje Bosforom jedinstven i neponovljiv doživljaj sa koga se mogu videti skoro sve znamenitosti grada. Ipak, poseta Istanbula zahteva i degustaciju lokalnih specijaliteta, slatkiša, upoznavanje sa istorijom grada kroz posetu tradicionalno organizovanim turskim večerima, ali i drugim spomenicima kulture.


putovanje istanbul

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik