Akademija Oxford

Istanbul – „Ukoliko bi imali prava na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu“ – rekao je Alfons de Lemartin, čuveni francuski književnik.

Istanbul: grad na dva kontinenta

I u toj rečenici možete pronaći odgovor na pitanje zbog čega je toliko omiljen među turistima svake godine. Jedini je grad u Evropi koji je lociran na dva kontinenta, a u istom trenutku i najveći grad najstarijeg kontinenta, sa preko 15 miliona stanovnika. 


Kada se nađete u Istanbulu, prosto ne znate šta biste pre radili. Da li odlaziti na čuvene bazare, obilaziti kulturno-istorijske spomenike i na taj način upoznati kulturnu baštinu ovog grada ili prvo otići do fantastičnih restorana, jer je gastronomija ove zemlje jedna od najboljih u svetu. Jer, kako otići u Istanbul i ne probati tulumbe i baklave? Ni istorija mu nije strana, jer ako je pažljivo pogledate, videćete da je Istanbul bio prestonica nekih od najvećih carstava: Rimskog carstva, Vizantijskog carstva, Otomanske imperije...


Iako smo vam već na početku izneli neke impresivne činjenice, to ipak nije bilo dovoljno da ovaj grad bude glavni grad Turske. I dalje mnogi tako misle, Istanbul nije prestonica Turske, već je ta laskava titula pripala Ankari. Tu čast Ankara nosi još od 1923. godine, kada je Mustafa Kemal Ataturk Tursku proglasio republikom. 


Mnogo imena, a jedan doživljaj

Tokom istorije, Istanbul je bio poprište velikih događaja. Još odavnina je najvažniji grad na Balkanskom poluostrvu, grad koji povezuje Istok i Zapad, Evropu i Aziju... Istanbul se nije oduvek tako nazivao, već je nekoliko puta promenio naziv, dok nije dobio današnje ime: Vizantion, Konstantinopolj, Carigrad... Interesantan je podatak da je Istanbul jedno od imena dobio po rimskom caru Konstantinu, koji je od njega stvorio prestonicu Istočnog rimskog carstva (sada već davne 330. godine). Kasnije, za vreme Osmanlija je preimenovan u Istanbul, ali ga mnogi i dan danas zovu Kostantinopolj. Da li ste znali da, kada je ime promenjeno, turska pošta nije dostavljala poštu adresiranu na Carigrad? Time su želeli da se osiguraju da će se novo ime grada primenjivati.

Grad različitosti

Ovaj segment možda i ne moramo previše objašnjavati, jer je Istanbul oduvek sinonim za različitost i domaćin različitih kultura, a tokom vremena je bio domaćin i nekoliko religija. Zvanični podaci danas pokazuju da je u Istanbulu čak 99% stanovništva islamske veroispovesti. Međutim, to tokom istorije nije bio slučaj. Primera radi, popis početkom XX veka (1914. godina), je pokazao da je islamske veroispovesti bilo 65% stanovništva, dok je ostalih 35% pripadalo Jevrejima i grčim i jermenskim hrišćanima. 


Aja Sofija – simbol istorije Istanbula

Aja Sofiju je, kao pravoslavnu crkvu, podigao car Justinijan tokom VI veka u starom jezgru, tadašnjeg Kostantinopolja. „Salomone, nadmašio sam te“ je izgovorio car Justinijan kada je Aja Sofija konačno bila završena. Pretpostavlja se da je time aludirao na jevrejskog vladara koji je izgradio Prvi hram u Jerusalimu. Takođe, pismeni izvori nam potvrđuju i da je na izgradji ovog zdanja učestvovalo preko 10.000 ljudi. Tokom XV veka je pretvorena u džamiju, da bi 1935. godine postala muzej. Takvu odluku je doneo “otac“ moderne Turske – Mustafa Kemal Ataturk. Međutim, pre dve godine Aja Sofija je ponovo postala džamija. Godin 1985. je upisana na UNESCO listu svetske kulturne baštine, kao jedan od najznačajnijih primeraka svetske kulturne baštine.


Jedinstvene atrakcije

Potrudili smo se da, tokom čitavog putovanja u Istanbul, obiđemo sa vama najlepše i najbitnije delove grada. Atrakcija je bezbroj i koliko god puta da dolazite u Istanbul, uvek ćete imati šta da obiđete, uvek ćete nešto videti po prvi put. U tome je, valjda, tajna ovog grada. Međutim, ukoliko ste prvi put u Istanbulu, postoji lista obaveznih stari koje morate videti i istražiti. Plava džamija i Aja  Sofija su, verovatno, dva objekta koja će vam svaki stanovnik Istanbula reći da je to obavezno videti! Uz šetnju sa vodičima ćemo obići i Topkapi, Hipodrom, četvrt Balat, Patrijaršiju, crkvu Svetog Đorđa...


Posebnu lepotu Istanbulu daje Bosfor – moreuz koji razdvaja Evropu od Azije, odnosno spaja Crno i Mramorno more. Krstarenje Bosforom je posebno, drugačije i jedinstveno. Neverovatne priče kriju se iza mnogih delova ovog milionskog grada koje možete videti tokom krstarenja. Dolmabahče palata, Zlatni rok, ekskluzivne vile na obali grada i mnogo prelepih mostova... ovo je samo deo onoga što nas čeka na krstarenju.


Devojačka kula – nezaobilazna na propagandnom materijalu

Ovo je, sigurno, jedna od glavnih atrakcija u Istanbulu i na neki način “ponos“ Bosfora. Jedna najpopularnija turska legenda kaže da je sultan imao ćerku koju je mnogo voleo, ali mu je prorok prorekao da će umreti od zmijskog otrova na svoj 18. rođendan. Sultan je potom na sve načine uspeo da spreči takvu sudbinu, zbog čega je naredio da se podigne ova kula, na ostrvu, na Bosforu. Neposredno pred rođendan, sultan je poslao princezu na ostrvo, verujući da ni jedna zmija ne može preko vode doći do kule. Istina, zmija tako nije ni došla, već je sultan zmiju preneo u korpi punoj najukusnijeg voća! Ono što se nameće kao zaključak je da se sudbina ne može promeniti. 


I za kraj...


Istanbul je bio inspiracija mnogim umetnicima. Čuvena britanska književnica Agata Kristi je svoj poznati roman „Ubistvo u Orijent Ekspresu“ napisala upravo u Istanbulu.


Da li je ovo dovoljna lista razloga da krenete sa nama na putovanje u Istanbul i otkrijete speficičan spoj Evrope i Azije?


putovanje istanbul dva kontinenta

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik