Akademija Oxford

Zajedno sa Atinom, Rim je najstarija evropska prestonica. Prema najstarijim verovanjima, Rim su osnovali Grci.

Rim Večni Grad

Međutim, najprihvaćenija priča o nastanku Rima vezana je za Romula i Rema. Romul i Rem su ličnosti rimske mitologije, braća blizanci, sinovi rimskog boga rata. Braću je odgajala vučica koja je danas simbol Rima. Romul i Rem odlučili su da sagrade Rim, Romul je ubio svog brata i sam podigao grad. Tada, 753. godine pre nove ere grad dobija ime po Remu, a Romul postaje njegov prvi kralj. Rim se vekovima razvijao i tako je od Rimske kraljevine, došao do Rimske republike i kasnije velikog Rimskog carstva. Po smrti sedam kraljeva Rimskog kraljevstva, na vlast dolazi čuveni Gaj Julije Cezar, najpoznatiji Rimljanin ikada, kao vladar Rimske republike. Cezar je bio doživotni diktator, što je uslovilo atentat i kraj republikanske vladavine. Njegovom smrću, Oktavijan Avgust osnova Rimsko carstvo i postaje prvi rimski car. Oktavijan Avgust bio je usvojeni sin Julija Cezara, koji mu je po krvnom srodstvu bio ujak. Veliko Rimsko carstvo postojalo je sve dok ga car Dioklecijan nije podelio na istočni i zapadni deo. Padom Rima, Zapadno rimsko carstvo prestaje da postoji, dok Istočno rimsko carstvo poznatije kao Vizantija dostiže vrhunac. Na Bosforu, na mestu današnjeg Istanbula, postojao je grad Vizantion, koji je Konstantin Veliki obnovio i nazvao ga Konstantinopolj. On je bio prestonica Rimskog carstva – Vizantije. Pad Carigrada, značio je kraj Istočnog rimskog carstva. 


Stari Rimljani nazivaju ga večnim gradom, jer veruju da dokle god je Rima biće i sveta i da će svi gradovi propasti a da će Rim ostati i trajati večno. Za sada su, dva ipo milenijuma kasnije, čak i u pravu jer, kao što već znamo Rim i Atina su najstariji i jedini opstali gradovi antičkog vremena.

 

Centar antičke kulture

Po uzoru na staru Grčku, u Rimu dolazi do razvoja kulture i umetnosti. Pored toga što su usvajali različite tipove umetnosti, Rimljani su nastojali da se razlikuju i da neguju svoju originalnu rimsku umetnost. Grane umetnosti koje su bile najrasprostranjenije su antičko slikarstvo, mozaik i vajarstvo. Najznačajniji spomenici iz doba rimske umetnosti i kulture, a koji su i dan danas očuvani i veoma značajni su Koloseum u Rimu i Panteon rimski hram svih bogova.


Koloseum je amfiteatar nastao u Starom Rimu korišćen za razne ceremonije i svečanosti, kao mesto za javne predstave kao što su bile borbe gladijatora. Koloseum je najveći amfiteatar na svetu i prolazio je kroz brojne restauracije dok konačno nije izgubio svoju svrhu. Više od pola amfiteatra uništeno je u ratu, požarima i zemljotresima. Razrušeni kameni ostaci Koloseuma korišćeni su u izgradnji drugih važnih građevina, od kojih je najznačajnija bazilika Svetog Petra u Vatikanu. Koloseum je simbol grada Rima, njegova najveća turistička atrakcija, svrstan je u sedam svetskih čuda novog sveta i nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. 


“Dok Koloseum stoji stajaće i Rim, kada Koloseum padne pašće i Rim, a kada padne Rim pašće ceo svet!”


Panteon je rimski hram posvećen svim bogovima koji je jedini netaknuti spomenik antičkog Rima. Prema legendi, Panteon je nastao na mestu odakle je Romul, osnivač Rima uzdignut u raj. Kupola koja se nalazi na vrhu hrama važi za najveću na svetu, na kojoj se nalazi jedini otvor hrama, koji daruje hramu besprekornu svetlost. Panteon je nastao kao paganski hram, koji je pretvoren u crkvu pod imenom Sveta Marija i svi mučenici. Bez obzira na to, i dalje je u svetu, među ljudima a i u literaturi poznat kao Panteon. 


Vatikan – centar katolicizma

Vatikan je najmanja nezavisna država na svetu, smeštena u Rimu. Vatikan je sedište Rimokatoličke crkve i pape. Smešten je u zapadnom delu Rima, a čini ga svega Trg Svetog Petra zajedno sa bazilikom i Vatikanskim vrtovima koji važe za najlepše na svetu. Bazilika Svetog Petra je pored muzeja najznačajnije obeležje Vatikana. Sveti Petar, prvi rimokatolički papa i jedan od dvanaest apostola, sahranjen je u ovoj bazilici. Zvanična rezidencija pape je Sikstinska kapela, najveća kapela u Apostolskoj palati. Na stvaranju bazilike radili su najveći italijanski umetnici među kojima je Mikelanđelo, čije se delo-freska Stvaranje Adama nalazi na vrhu svoda Sikstinske kapele. Vatikanski muzej je jedan od najvećih I najposećenijih muzeja na svetu. U njemu se nalaze brojne statue iz antičkog perioda, dela najpoznatijih italijanskih slikara, kolekcije moderne religiozne umetnosti. Vatikan je, kao cela država, na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. 

 

Fontana di Trevi – fontana koja zarađuje

Fontana di Trevi je jedna od najznačajnijih baroknih skulptura u Rimu. Fontana di Trevi je najveća fontana u Rimu i najpoznatija u svetu. Mnogo pre nego što je postala ovakva kakva je danas, bila je jedna od drevnih rimskih fontani sa kijih je dolazio izvor vode. Godinama je služila kao izvor pijeće vode, sve dok papa nezadovoljan njenim izgledom nije naredio da se ona poruši i obnovi, uz izgovor da nije dovoljno dramatična. U sredini fontane izvajana je skulptura rimskog boga vode i mora Neptuna. Kažu da, ako okrenuti leđima fontani, desnom rukom preko levog ramena ubacite novčić u fontanu, život će vam biti ispunjen srećom i sigurno ćete se vratiti u Rim. Na taj način, kao veliku turističku atrakciju, dnevno Fontanu di Trevi obasipaju novčići u velikoj vrednosti, koji se na kraju dana svi doniraju u humanitarne svrhe. 

 

Svi putevi vode u Rim

Najzanimljivija latinska izreka koja se veže za ovaj drevni grad je upravo ova – “Svi putevi vode u Rim”. Da li je to tačno? Naime, kada je grad bio u nastajanju, nastali su i pomenuti Putevi, na kojima se zasniva mreža puteva cele Italije. To su bili veličanstveni putevi dugački sto hiljada kilometara. Prvi među njima bio je put Zlatni miljokaz, mermerni put koji se nalazio u Starom Rimu i odakle su svi drugi putevi imali svoj početak. To nam govori, da je ova čuvena izreka, potpuno netačna i da zapravo svi putevi vode iz Rima. 


putovanje rim rim

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik