Akademija Oxford

Spremate se za putovanje iz snova? Niste još odlučili kuda biste otišli. Mi Vam predlažemo zemlju koja ima mnogo toga da ponudi.

Rim, Venecija, Bolonja – muzeji na otvorenom

Prestonica mode, umetnosti, arhitekture. Nadaleko poznata po kulinarstvu. Božanstvena Italija!

Italija, zvanično Italijanska Republika, nalazi se na jugu Evrope. Obuhvata Apeninsko poluostrvo i tri ostrva u Sredozemnom moru: Siciliju, Sardiniju i Elbu. Italija je mesto nastanka Rimskog carstva. Božanstvenom je čini i to što samo na severu ima kopnenu granicu (na Alpima) a najvećim delom izlazi na more. Bilo da želite planinu, sunce i plažu ili uživanje u nekom od prelepih gradova, Italija je pravo mesto za Vas. Mi Vam predlažemo neke od destinacija koje bi trebalo da posetite.

 

Večni grad – Rim

Rim je glavni grad Italije, poznat i kao Večni grad. Centar je bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika. Grad se nalazi u donjem toku reke Tiber, u neposrednoj blizini Sredozemnog mora i jedan je od najvećih centara Mediterana. Legenda kaže da je Rim osnovan 753. godine p.n.e. i da mu je osnivač Romul. U početku je Rim bio kraljevstvo, kojim je vladao kralj, ali  509. godine p.n.e. postaje republika. Kazu da se Rim zvao I AMOR, grad ljubavi, ali ako se čita UNAZAD dobija se reč ROMA. Ipak, Rim je dobio ime po svom osnivaču Romulu.


Šta prvo videti?

 “Večni grad”, centar renesanse, ima prebogato istorijsko nasleđe koje ga čini jednim od najposećenijih i najlepših prestonica sveta. Tu se nameće i logično pitanje: Može li se baš sve obići u Rimu? Svakako da ne. Ovo je samo delić onoga što nam ovaj grad nudi.


Glavne atrakcije Rima

Koloseum - Jedna je od najvećih znamenitosti Rima. Sa svojih 80 ulaza lako omogućava pristup za više od 55.000 gledalaca.


Rimski forum - središte političkog, privrednog, društvenog, kulturnog i religioznog života drevnog Rima. U vreme Rima, Forum je bio urbano mesto. U blizini je i trijumfalna kapija Septimiusa Severusa, sastavni deo foruma.


Panteon – Zadivljujući 2000 godina stari hram jedan od glavnih ikona Rima. Panteon ili Hram svih bogova je sagrađen oko 126. godine naše ere, tokom vladavine cara Hadrijana. Na hramu se nalazi natpis sa prethodnog hrama, a koji je sagradio Marko Vipsanije Agripa 27.-25. pre naše ere. Hram je jedno od najbolje očuvanih građevina te starosti. Danas koristi kao hrišćanska crkva.


Vatikan-najmanja suverena država na svetu i cela njena teritorija se nalazi u Rimu. Glavno je sedište Katoličke crkve i njenog poglavara Pape, jedinog apsolutnog monarha u Evropi. Tu ćete videti baziliku Svetog Petra, Sikstinsku kapelu ali i  Vatikanske muzeje u kojima se nalaze neke od najpoznatijih slika i skulptura na svetu.


Fonatana di Trevi -  najveća barokan fontana u gradu i jedna od najpoznatijih u svetu. Legenda kaže da ako bacite novčić u fontanu, vratićete se ponovo u Rim. Svakoga dana se iz fontane izvuče oko 3000 evra u kovanicama! 


Španske stepenice - imale su za cilj da povežu Španski trg sa crkvom na bregu iznad. Stepenice su najlepše u proleće, kada su ukrašene cvećem.


Posetite Rim i saznajte zašto je to pravi muzej na otvorenom!


Grad koji tone – venecija

Najposećeniji grad u Italiji je svakako Venecija. Grad izgrađen na 118 malih ostrva koja su razdvojena kanalima i preko kojih je sagrađeno preko 400 mostova. Ogroman broj turističkih atrakcija teško da ikoga može da ostavi ravnodušnim. Kuda god da krenete, videćete nešto neverovatno lepo. 


Riva degli Schiavoni - prvo mesto koje većina turista vidi u Veneciji. Promenada je dobila ime po slovenskim trgovcima koji su donosili robu u Veneciju preko Jadranskog mora. Danas ovde najveći broj brodova pristaje zbog blizine Trgu Svetog Marka. Ovde se nalazi i ogroman broj ugostiteljskih objekata i štandova na kojima se prodaju suveniri.


Most uzdaha - na kraju promenade vidi se jedan od najčuvenijih mostova u Veneciji. Prema legendi ime je dobio po tome što su prolazeći preko njega zatvorenici poslednji put mogli da vide Veneciju pre nego što bi bili bačeni u tamnicu ili pogubljeni. Romantičnija priča kaže da će zaljubljeni par koji se poljubi tačno ispod mosta zauvek ostati zajedno.


Duždeva palata - jedna od najraskošnijih palata na svetu. Sagrađena je u prvoj polovini 14. veka i vekovima bila zvanična rezidencija venecijanskih duždeva. Početkom 20. veka pretvorena  je u muzej. U njoj se nalazi  veliki broj umetničkih dela. Najčuvenija je Tintoretova slika Raj. Ova slika je jedna od najvećih uljanih slika na platnu na svetu. 


Zaštitnik Venecije- Jevanđelista Sveti Marko

Trg Svetog Marka je glavni trg u Veneciji na kojem su smeštene neke od najlepših i najpoznatijih gradskih kulturno-istorijskih građevina.  Crkva Svetog Marka i odvojeni zvonik, a tu su još Sat-toranj Svetog Marka i nekoliko muzeja i umetničkih galerija. Na trgu se nalazi i najstariji kafe u Italiji, Florian, koji je otvoren početkom 18. veka i u koji su često dolazili Gete, Kazanova, Bajron, Prust i Dikens.


Santa Maria Della Salute

Crkva Santa Maria Della Salute posvećena je Bogorodici. Venecijanci su podigli novu crkvu u nameri da zaustave pojavu kuge koja je odnela živote trećini stanovništva. Crkva je podignuta u 17. veku. Kasnije je inspirisala mnoge umetnike poput Kanaleta, Turnera, Mone i našeg Laze Kostića koji je Lenki Dunđerski posvetio jednu od najlepših ljubavnih pesama na našem jeziku i nazvao je po ovoj impresivnoj venecijanskoj crkvi.


Veliki kanal ili Canal Grande počinje nedaleko od Trga Svetog Marka i završava se kod glavne gradske železničke stanice. Dugačak 3,9 km i na pojedinim delovima širok 90 metara. 


Osim palata i velelepnih građevina u Veneciji ne možete da ne primetite i mostove. Jedan od zanimljivijih je Ponte dell’Accademia, sa koga se pružaju ubedljivo najlepši pogledi na kanal i Crkvu Santa Maria della Salute. Među čuvenijim spada i Rialto, prvi most koji je prelazio preko kanala.  Danas je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Veneciji.


Grad znanja – Bolonja

Bolonja je grad sa 400 000 stanovnika. Sedmi je po veličini i jedan od najbogatijih gradova Italije. Važan je industrijski, poljoprivredni, finansijski i transportni centar, budući da spaja sever i jug zemlje. Poznata je po svojim tornjevima, crkvama i industriji testenina. Ovde se nalazi i nastariji univerzitet na svetu, osnovan 1088. godine. Univerzitet i  dalje privlači brojne studente i gradu daje kosmopolitski i mladalački duh. Treba napomenuti da studenti čine četvrtinu populacije u Bolonji.


Šta videti u Bolonji?

Trg Mađore - centralni trg u Bolonji se nalazi u samom centru grada i služi kao važno istorijsko mesto. Ovaj trg je prepun važnih objekata, uključujući Pallazo d'Accursio, Palazzo del Podesta, Baziliku San Petronio i Palazzo Comunale. 


Bazilika San Petronio -  deseta najveća crkva na svetu po obimu. Posvećena Svetom Petroniju, koji je zapravo zaštitnik Bolonje, crkva ima gotički dizajn i ona je prepoznatljiva po svojoj veličini i nedovršenoj fasadi. 


Krivi tornjevi Bolonje – Mislili ste da je Krivi toranj u Pizi jedini? Nije. Bolonja ima bezbroj tornjeva. Najpoznatiji su Asinelli i Garisenda. Dve visoke kule koje stoje jedna pored druge i obe su nazvane po važnim italijanskim porodicama. Asineli se nalazi na 97,2 metara i služio je kao zatvor i uporište. Garisenda je visok 48 metara, ali ima izuzetno vidljiv 3,2m. Ova dva tornja su obeležje Bolonje. Legenda kaže da svaki  student koji se na njih popne neće završiti fakultet. 

Neptunova fontana – iz 16.veka, simbol grada i papske moći.

Salaborsa – javna biblioteka i multimedijalni centar u palati d’Accursio.

Palazzo dell Archiginnasio – prvo sedište Bolonjskog univerziteta. Bolonja je bila prvi grad Evrope koji je imao univerzitet.


Arheološki muzej - nudi fantastičan uvid u istoriju grada kroz vekove. Smešten na trgu Piazza Maggiore, muzej je lako dostupan i predstavlja fascinantno mesto koje morate posetiti.


Priuštite sebi šetnju ulicama nekog od ovih predivnih gradova i upoznajte Italiju kroz vekove. Italija Cinque Terre nikoga ne ostavlja ravnodušnim!


muzeji rim venecija bolonja

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik